Рибарство тоне

Маријана Миљић
Рибарство тоне

Бањалука - Рибарство у РС налази се на ивици пропасти, а узгајиваче су послије проблема које им је донио улазак Хрватске у ЕУ дотукле поплаве.

Сектор рибарства у Српској од 2009. године је у силазној путањи, а ситуација се из године у годину погоршава.

- Тежак ударац рибарству ове године су задале поплаве. Причињена је велика штета у рибњаку "Саничани" у Приједору, "Рибњаку" Прњавор, "Тропик рибарству" у Бањалуци и у два рибњака у Броду. Рибарство у Српској сваким даном све више тоне - казао је секретар Удружења пољопривреде, водопривреде и рибарства при Привредној комори РС Славко Стевановић и апеловао на надлежне институције да што прије предузму конкретне мјере да би спасили рибарство од даљег пропадања.

Власник рибњака "Саничани" Приједор и "Рибњака" Прњавор Радојица Ратковац рекао је да су им мајске поплаве нанијеле вишемилионску штету.

- Поплаве су нанијеле штету на насипима, испустима воде и магацинима. Имаћемо ове године велике губитке - рекао је Ратковац и додао да су велику штету од поплава претрпјели и 2010. године.

Он је нагласио да би штета у области рибарства могла бити спријечена када би осигуравајуће куће пружиле могућност да осигурају рибњаке.

- Скоро нико од осигуравајућих друштава не жели да осигура рибњаке, јер им је то превише ризично - рекао је Ратковац.

Муку муче и узгајивачи на подручјима која су мимоишле поплаве.

- Узгајивачи рибе у БиХ су потонули са уласком Хрватске у ЕУ. Од половине прошле године, када је Хрватска постала члан ЕУ, на тржиште ове земље почео је увоз рибе из Италије, која је, због непостојања дажбина, јефтинија за десет одсто од наше и тиме су наши узгајивачи изгубиле тржиште Хрватске - рекао је директор "Бутрекс рибарства" из Требиња Славко Буђен.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање БиХ Рако Ковачевић рекао је да је у првих шест мјесеци ове године у БиХ увезено 3.265 тона рибе, шкољки и ракова у вриједности од 9,9 милиона, док је извезено 986 тона ових производа у вриједности од 5,5 милиона КМ. Риба из БиХ углавном завршава у Хрватској, Шпанији и Италији.

Подстицаји

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС повећало је прије двије године ставку за подстицаје за производњу рибе са 60.000 на 100.000 марака. Славко Стевановић је рекао да се подстицаји морају приближити износу у земљама у окружењу, те да треба укинути ограничења у погледу висине средстава која може добити једно правно лице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана