Рибари коначно ослобођени царине

Маријана Миљић
Рибари коначно ослобођени царине

Бањалука - Бесцарински извоз рибе из БиХ на тржиште земаља Европске уније, који је предвиђен измијењеним Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП) одобрен је након десет мјесеци кашњења.

Измијењени ССП ступио је на снагу 1. фебруара, али тада није одобрен и обећани бесцарински извоз 500 тона рибе. Из Европске комисије су се, иако су имали и више него довољно времена да то омогуће, тада правдали да нису ускладили прописе. Половином марта обећали су да ће то бити учињено за два до три мјесеца, али су баријере отклоњене тек половином октобра.

- Тек прије 15 дана омогућен нам је бесцарински извоз рибе у земље ЕУ. Обећали су нам да ће рефундирати трошкове које смо платили у царинским испоставама или канцеларијама. За све процедуре извозници се морају јавити царинским испоставама, јер је њима достављена та одлука - рекао је директор предузећа "Тропик рибарство - рибњак Јањ" Зоран Тепић.

У рибарству "Слап" из Рогатице истичу да су половином мјесеца тражили да им буду рефундирани трошкови које су имали на основу царине и да им је исплаћено око 10.000 марака.

- Преостале квоте за бесцарински извоз искористићемо сигурно до половине децембра. Тражићемо да нам одобре додатне бесцаринске квоте, јер тренутне нису довољне за капацитет домаћих рибара. Бићемо задовољни тек када нам омогуће да извеземо онолико рибе колико увозници увезу иностране на наше тржиште - казао је директор "Слапа" Мехмед Табаковић.

У Привредној комори РС истичу да их Министарство спољне трговине и економских односа БиХ није обавијестило да је одобрен бесцарински извоз рибе.

- Они су нас у марту информисали да ће све бити исправљено у року од два до три мјесеца и да ће нас обавијестити о томе. Нису нас уопште информисали о промјенама и тек смо прегледом докумената на сајту Европске комисије сазнали да је за ову годину одобрена квота од 500 тона рибе за бесцарински извоз. До 24. октобра је извезено 260 тона рибе и преостало је још 240 тона - рекао је секретар Удружења пољопривреде, рибарства, водопривреде, прехрамбене и дуванске индустрије при Привредној комори РС Славко Стевановић.

Он је сагласан са оцјеном рибара да је неопходно повећање квоте, истичући да тренд извоза рибе оправдава захтјеве да она догодине буде повећана са овогодишњих 500 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана