РиТЕ Угљевик платио додатних 590.850 марака

Маријана Миљић
РиТЕ Угљевик платио додатних 590.850 марака

Бањалука - Порески инспектори утврдили су да Рудник и термоелектрана (РиТЕ) "Угљевик" има више од пола милиона марака неплаћених обавеза, а у овом предузећу истичу да су измирили сва дуговања.

Пореска управа РС контролисала је пословне књиге РиТЕ "Угљевик" за период од 1. октобра 2015. до 30. јуна прошле године. Утврђене су додатне обавезе у износу од 590.850 КМ, а то рјешење је недавно постало правоснажно.

У Пореској управи казали су да је РиТЕ "Угљевик" наложено да измири утврђене обавезе, те да је након тога предузеће измирило комплетан дуг.

Директор РиТЕ "Угљевик" Ђорђе Поповић истиче да не дугују Пореској управи ни марку.

- За разлику од многих у овој земљи, нисмо дужни ниједну марку Пореској управи. Ријеч је о обавезама које су се односиле на порез за солидарност. Прво је био став да се тај намет не плаћа. Због тога нисмо неке обавезе по том основу измирили ни ми, ни РиТЕ "Гацко", због чега су код њих порески инспектори принудно наплатили те обавезе. Ми смо измирили све те обавезе крајем 2017. или почетком ове године - казао је Поповић.

Нагласио је да је било многих мимоилажења у јавности у вези са плаћањем пореза на солидарност.

- Чак је и Уставни суд РС био недоречен приликом тумачења тог закона. Ми смо у једном тренутку измирили све те обавезе, али је тај новац преусмјерен на општину Угљевик у виду ренте за произведену електричну енергију. Након тога вршен је поврат и пребијан тај новац. Све се то вукло седам-осам мјесеци. На крају је порески инспектор дошао и сачинио записник о томе шта смо ми дужни. Када су утврдили износ, измирили смо сва дуговања према Пореској управи - казао је Поповић.

РиТЕ "Угљевик" је у првих шест мјесеци прошле године имао губитак од 17,91 милион марака, а није га успио истопити ни до краја године. Кључни разлог за губитак био је ремонт постројења обављен у другој половини године.

- Ван мреже смо били 105 дана и посљедњи такав ремонт био је 2010. године. Ове године имали смо и изградњу електрофилтерског постројења, што нема нико у окружењу - казао је Поповић и изразио очекивање да ће ове године остварити добар пословни резултат.

Инвестиције

У Влади РС очекују да ће се највећа улагања у електроенергетским предузећима у овој години односити на систем одсумпоравања са пратећим постројењима. Тим инвестицијама обухваћена је и Термоелектрана "Угљевик".

- То је инвестиција која је можда највећа у БиХ. Она траје три године и требало би да буде окончана крајем идуће године - казао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана