РиТЕ Станари чврсто држе трон

Вељко Зељковић
РиТЕ Станари чврсто држе трон

Сарајево - Највећи извозник струје у БиХ у првих шест мјесеци ове године био је ЕФТ Рудник и Термоелектрана "Станари".

Према подацима Државне регулаторне комисије за електричну енергију БиХ (ДЕРК), ова компанија је у поменутом периоду на инострана тржишта извезла укупно 975 гигават-часова електричне енергије, што представља више од 28 одсто свих реализованих прекограничних трансакција.

Како су навели из ДЕРК-а, укупан извоз струје у првој половини ове године износио је 3.403 гигават-часа, а његова вриједност била је 276 милиона марака.

Након РиТЕ "Станари", највећи извозник струје у БиХ је "Електропривреда Републике Српске" (ЕРС) са 572 гигават-часова, те ГЕН-И из Сарајева (514 GWh) и "Алпик енергија" Сарајево (316 Гњх). 

Ове четири компаније, од укупно 15 електроенергетских субјеката који су учествовали у овим пословима, оствариле су чак 69 одсто извоза.

Уколико овај тренд буде настављен и у наредном периоду, извоз струје у 2018. години могао би премашити прошлогодишњи, који је износио 5.161 гигават-час, а чија је вриједност износила око 463 милиона марака.

И тада је највећи извозник струје била компанија ЕФТ Рудник и Термоелектрана "Станари", а слиједиле су је "Алпик енергија", "ЕФТ Билећа" и "Електропривреда РС".

Интересантно је поменути да је ЕРС у првих шест мјесеци ове године извезла више струје него током цијеле прошле године.

На листи ДЕРК-а тренутно се налазе 24 регистрована трговца електричном енергијом, а ускоро би се овом друштву могао придружити још један "играч". У питању је словачка компанија "ЛЕ Традинг", која је недавно поднијела захтјев за издавање привремене лиценце за обављање дјелатности међународне трговине струјом.

Ово акционарско друштво основано је 2013. године, а настало је као резултат удруживања компанија "New Energy Trading AG " и "Light Energy Gropup ", италијанског холдинга који има годишњи промет од 1,8 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана