РиТЕ Гацко сам у минусу

Маријана Миљић
РиТЕ Гацко сам у минусу

Бањалука - Од десет зависних предузећа Мјешовитог холдинга "Електропривреда РС" прошлу годину је негативно пословао само Рудник и термоелектрана (РиТЕ) "Гацко", чији је минус износио 4,10 милион марака.

Позитиван финансијски резултат оствариле су три хидроелектране, РиТЕ "Угљевик" и сва дистрибутивна предузећа. У "Електропривреди РС" истичу да ће консолидовани финансијски извјештај за 2016. бити објављен крајем априла и да ће тада бити познат резултат пословања мјешовитог холдинга.

Највећи профит у 2016. години исказало је матично предузеће "Електропривреда РС" са сједиштем у Требињу у износу од 5,87 милиона марака. РиТЕ "Угљевик" је остварио добит од 2,83 милиона, док је РиТЕ "Гацко" пројектовани губитак од десет милиона добром погонском спремношћу и рекордним присуством на мрежи смањио на 4,10 милиона КМ. Код хидроелектрана најпрофитабилније је било предузеће "ХЕ на Требишњици" са 1,19 милиона, а слиједе "ХЕ на Дрини" са 574.000 и "ХЕ на Врбасу" са 256.000 КМ.

Најпрофитабилније дистрибутивно предузеће је "Електрокрајина" Бањалука са 266.000, а слиједе "Електро-Добој" са 168.000, "Електро-Херцеговина" са 95.000, "Електродистрибуција" Пале са 80.000 и "Електро-Бијељина" са 75.000 марака.

У "Електропривреди РС" наводе да су сва њихова предузећа остварила добре пословне резултате упркос објективним потешкоћама у двије термоелектране и лошом хидролошком ситуацијом.

- Хидроелектране су упркос лошим хидролошким приликама оствариле солидне резултате и све пословале са добити, захваљујући добром управљању сливовима и постројењима. С друге стране, термоелектране су имале изузетно присуство на мрежи. РиТЕ "Гацко" је постигао друго историјско вријеме са око 7.385 часова присуства. Губитак у овој електрани је планиран због слабог квалитета угља, више цијене коштања на прагу електране и неопходних улагања у производна постројења - каже вршилац дужности директора "Електропривреде РС" Жељко Ковачевић.

Он је додао да су као овогодишњи задатак поставили још боље резултате.

- Вјерујем да ћемо то остварити добрим и одговорним руковођењем и реструктурирањем компаније у смислу боље организације посла и пословних јединица. Планирамо улагати у постојећа производна постројења и изградњу нових објеката - казао је Ковачевић и додао да ће један од приоритета бити и улагање у електродистрибутивну мрежу и смање дистрибутивних губитака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана