Рекордна покривеност увоза извозом у Републици Српској

nezavisne.com
Рекордна покривеност увоза извозом у Републици Српској

Бањалука - Покривеност увоза извозом достигла је рекордни ниво у Републици Српској и износила је од јануара до октобра ове године 71,4 одсто. Према задњем извјештају Републичког завода за статистику, покривеност је била највећа на почетку године, у јануару, када је износила 92,3, а најмања у априлу и јуну са по 61 одсто.

Извоз је у периоду јануар - октобар 2017. године повећан за 21,9 одсто у односу на прошлу годину.

„Показатељи о спољнотрговинској размјени, односно бржем расту извоза од увоза, ове године су охрабрујући. Веома је важно за нашу привреду да се ови трендови наставе до краја године, али и у наредној“, казао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Иначе, на ове позитивне показатеље највише утиче извоз дрвопрераде и прехрамбене индустрије.

„Да бисмо и у наредном периоду направили још боље резултате и да би наш извоз стигао вриједност увоза, веома је важно да се реализују мјере које смо упутили Влади, а које се односе на растерећење привреде и унапређење услова пословања у РС, како би наше компаније биле што конкурентније на домаћем, али и на иностраном тржишту. У појединим секторима постоји заинтересованост страних компанија за сарадњу с нашима“, казао је Благојевић.

Према његовом мишљењу, проблем су услови пословања и недостатак одговарајуће квалификоване и квалитетне радне снаге код нас, коју прати све већи број људи који одлазе из РС и БиХ, што доводи у питање склапање тих уговора.

У периоду јануар - октобар 2017. године обим робне размјене РС с иностранством износио је 6.844.741 КМ, од чега се на извоз односило 2.852.088 КМ, а на увоз 3.992.653 КМ.

Предраг Дудуковић, економски аналитичар и члан SWOT-а, истакао је како је већи прилив девиза увијек добро дошао.

„Већи прилив, а мањи одлив девиза значи да ће привреда боље да ради.  Међутим, ту има проблема као што је чињеница да је увоз у оним скупљим и луксузнијим ставкама опао, и то не зато што их ми производимо, него због пада куповне моћи грађана, и на то треба обратити пажњу“, казао је Дудуковић.

Према његовом мишљењу, извоз треба додатно јачати када је у питању енергија, дрво и металска индустрија.

„Поготово када је у питању металска индустрија, јер имамо добре стручњаке, а изузетно је тражена у свијету. Када је у питању дрвна, никако не извозити грађу, него готов производ, који има пуно већу цијену“, наводи Дудуковић.

Горан Радивојац, економиста, каже да је „пут на којем се налази прича увоз - извоз добра, али да нам се, ето, тако задесила“.

„Хоћу да кажем да се ми не можемо везати ни за коју политику и стратегију из домена економије па да кажемо због тога је дошло до помака, то се више стихијски дешава него што ми то контролишемо, зато и читав процес морамо ставити под контролу“, рекао је Радивојац.

Он је додао да се увоз не треба сузбијати, него да се мора радити на томе да што више робе извеземо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана