Размјена између БиХ и Србија достигла 1,52 милијарде евра

Драгана Орловић
Размјена између БиХ и Србија достигла 1,52 милијарде евра

Бањалука, Београд - Вриједност робне размјене између БиХ и Србије достигла је лани 1,52 милијарде евра и биљежи повећање од 5,8 одсто у односу на 2015. годину.

Подаци које је објавила Привредна комора Србије показују да је суфицит у робној размјени у корист српске стране износио 712,6 милиона евра.

Тржиште БиХ је било треће по значају са српске извознике, док се БиХ на листи земаља из којих је Србија увозила налази на 14. мјесту. Извоз у БиХ из Србије износио је 1,11 милијарди евра и порастао је шест одсто у односу на 2015. годину. Увоз из БиХ у Србију истовремено је повећан 5,3 одсто, на 406 милиона евра.

Србија је у протеклој години у БиХ највише извозила кукуруз у зрну, уље од сунцокрета или шафранике, гасна уља, пшеницу, производе за исхрану животиња, слатке бисквите, вафле и обланде, сјеме сунцокрета, пиво од слада и цигарете које садрже дуван.

У супротном смјеру највише су одлазили кокс, полукокс, ретортни угаљ, жица, телевизори, котурови од гвожђа и других легура, шипке од гвожђа и челика, дрво четинара, лигнит, електрична енергија, смрзнуте малине, контејнери од стакла и уља за подмазивање.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је Србија један од најважнијих економских партнера Српске и БиХ.

- То се посебно односи на РС имајући у виду укупан обим робне размјене. Економски односи између Србије и РС, односно БиХ су сада на задовољавајућем нивоу. Ипак, то не значи да се не могу унапређивати, посебно када је ријеч о већем присуству наше робе на тржишту Србије и заједничком наступу на тржиштима трећих земаља - истиче Видић.

Он шансу види и у заједничким активностима у привлачењу инвеститора.

- Наше двије привреде су у великој мјери компатибилне због чега постоји простор за бољу увезаност и заједничко тржиште. Да бисмо то искористили потребни су и нови заједнички инфраструктурни и привредни пројекти - рекао је Видић.

Економиста Зоран Павловић истиче да је проблем за БиХ велика разлика у нивоу прераде производа у односу на Србију.

- Србија посједује много више прерађивачких капацитета и зато су њихови производи вреднији. Не можемо само продавати обловину или стоку, већ морамо имати и финалне производе до којих не можемо доћи без инвестирања и мјера подстицаја за које је задужена држава - истакао је Павловић.

Обимна трговинска сарадња проширена је и на поље инвестиција. Подаци Централне банке БиХ показују да су токови директних инвестиција из Србије у БиХ у периоду од 2006. до 2015. године износили 999,07 милиона евра. Србија се налази на првом мјесту када је ријеч о токовима директних инвестиционих улагања у БиХ. С друге стране, према подацима из пословне базе "Бисноде" из децембра 2016. године, број активних привредних субјеката из БиХ у Србији износио је 1.603, међу којима је 328 правних и 735 физичких лица.

Пословни сусрети

У току ове године планирани су пословни сусрети компанија из БиХ и Србије у областима од заједничког интереса.

Међу њима су пољопривредна производња, енергетика, прехрамбена, хемијска и металска индустрија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана