Raste naplata duga od propalih firmi

Marijana Miljić
Raste naplata duga od propalih firmi

Banjaluka - Novi Zakon o stečaju donio je niz poboljšanja, a najvažnije je da omogućava veći procenat naplate potraživanja i skraćuje stečajni postupak.

Pomoćnik direktora za upravljanje naplatom poreza u Poreskoj upravi RS Velimir Kukobat ukazao je u petak uoči okruglog stola o temi "Naplata poreza, doprinosa i taksi u stečajnom postupku" na manjkavosti doskorašnjih zakonskih rješenja o stečaju.

- Stečajni postupci do sada nisu najbolje vođeni. Procenat naplate obaveza od preduzeća koje završe u stečaju iznosio je svega 8,90 odsto od ukupnog iznosa prijavljenih i priznatih potraživanja. To jasno govori da stečajevi nisu vođeni i organizovani kako treba - kazao je Kukobat.

Naveo je da je stari zakon o stečaju pokazao da procenat naplate od firmi koje su išle u postupak reorganizacije iznosio 70 odsto od priznatih potraživanja.

- Zbog toga je u novom zakonskom rješenju akcenat stavljen na reorganizaciju, jer ona daje šansu da Poreska uprava naplati mnogo veći procenat potraživanja - naveo je Kukobat.

Poreska uprava RS je trenutno učesnik 217 aktivnih stečajnih postupaka pokrenutih na osnovu starog zakona u kojima potražuje 237 miliona maraka.

Novi Zakon o stečaju, koji je usvojen u februaru ove godine, omogućio je Poreskoj upravi da stečajeve pokreće na vrijeme.

- U tim postupcima koji su do sada trajali po sedam-osam godina nije bilo ni šanse, ali ni volje za velikim procentom naplate potraživanja. Novi zakon daje šansu Poreskoj upravi da blagovremeno i na najbolji način reaguje kako bi naplatila što veći procenat potraživanja. Dobili smo šansu da poboljšamo naplatu svojih potraživanja iz stečajnih postupaka. Sada nastojimo da odmah poslije pokretanja stečajeva i likvidacija obezbijedimo naplatu svojih potraživanja pokretnom i nepokretnom imovinom firmi koje propadaju - kazao je Kukobat.

Preduzeća u stečaju Poreskoj upravi trenutno duguju oko 300 miliona maraka.

- Riječ je o velikoj sumi novca i da bismo naplatili mnogo veći procenat od 8,90 odsto, moramo imati obučene i spremne ljude koji će na najbolji mogući način zastupati Poresku upravu u sudovima - naveo je Kukobat.

Okrugli sto je organizovan u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca.

Porez na nepokretnosti

Velimir Kukobat je rekao da Poreska uprava RS ima visoku stopu naplate poreza na nepokretnosti.

- Ta stopa iznosi 87 odsto. Mi smo prezadovoljni, jer nismo određivali stope poreza, već su to radile opštine i gradovi - rekao je Kukobat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana