Расте извоз млијека, увоз преполовљен

Анита Јанковић
Расте извоз млијека, увоз преполовљен

Бањалука - Увоз млијека у Републику Српску двоструко је смањен, док је извоз порастао за 10,45 одсто у прва четири мјесеца ове године у односу на исти период лани, а добри резултати забиљежени су и у спољнотрговинској размјени воћа и поврћа.

Истакли су ово у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и навели да Српска биљежи позитивне трендове увоза и извоза млијека у прва четири мјесеца ове године, као и воћа и поврћа. Ови резултати постигнути су  упркос негативним предвиђањима поводом ступања на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ са ЕУ од 1. фебруара ове године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, од јануара до априла ове године у Српску је увезено чак 50,42 одсто мање млијека у односу на исти период прошле године. Наводе да је овогодишња вриједност увезеног млијека 2,33 милиона КМ, за разлику од прва четири мјесеца лани када је износила 4,71 милион марака.

С друге стране, Српска је забиљежила раст извоза млијека за 10,45 одсто, јер је у прва четири мјесеца извезено млијека у вриједности од 5,65 милиона КМ, док је извоз у истом периоду 2016. године износио 5,11 милиона КМ.

- Статистички подаци о увозу и извозу пољопривредних производа из БиХ и РС у наведеном периоду показују да је Српска остварила већи извоз од увоза млијека за чак 3,31 милион КМ, док је суфицит у спољнотрговинској размјени у производњи млијека лани износио свега 405.561 КМ. Ови подаци охрабрују, јер се очекивао највећи удар на мљекарску производњу ступањем на снагу ССП-а - рекао је портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић.

За разлику од РС, у ФБиХ нису забиљежени исти трендови у производњи млијека, јер је укупан увоз овог производа у БиХ порастао за 8,31 одсто, а извоз за 14,93 одсто.

- Податак да се од увоза млијека у БиХ од 43,4 милиона, на Српску односи свега 2,3 милиона марака, јасан је показатељ да се мљекарски сектор у РС, за сада, више него добро бори са конкуренцијом из ЕУ - рекао је Мацановић и навео да је већина предузећа која увозе млијеко у БиХ регистрована на подручју ФБиХ, што значи да становништво у том ентитету више купује увозно млијеко од грађана у РС. На овај начин становништво РС показује да је свјесније потреба заштите домаће производње, те да остају вјерни произвођачима млијека из РС, "Млијекопродукту" и мљекари "Пађени".

Додао је да су, осим у производњи млијека, добри резултати у наведеном периоду остварени и у извозу воћа и поврћа.

- Посебно је позитивна слика увоза, односно извоза поврћа, коријења и гомоља, гдје је на нивоу БиХ извоз порастао за 29,5 одсто, док је увоз смањен за 20,5 одсто - рекао је Мацановић.

Добар резултат, односно раст извоза од 30,3 одсто остварен је и за воће и орашасте плодове, а истовремено је забиљежен и раст увоза ових производа за 11,7 одсто.

Лошији резултати су били у спољнотрговинској размјени меса, с обзиром на то да је у БиХ и РС у прва четири мјесеца ове године забиљежен раст увоза у односу на исти период 2016. године, када је увоз говеђег меса порастао за 6,8 одсто, свињског за 15,8 одсто и живинског за 21,9 одсто.

- Нажалост, извоз говеђег меса у Турску још није кренуо јер, према информацијама Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Турска још није расписала тендер за увоз овог меса - појаснио је Мацановић и додао да је у БиХ забиљежен пад увоза рибе за 8,3, одсто док је извоз незнатно порастао и то за 0,7 одсто.  

Сиреви

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, Република Српска од млијечних производа највише увози сиреве, односно производе попут разних намаза који чине више од 50 одсто увоза.

Слична ситуација је и на подручју БиХ, гдје у прва четири мјесеца ове године од укупног увоза млијека и млијечних производа на сиреве отпада 47 одсто. Од укупне вриједности увезених млијечних производа, која износи 10,48 милиона КМ, чак 4,93 милиона отпада на сиреве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана