Rast proizvodnje šansa za oporavak

Marijana Miljić
Rast proizvodnje šansa za oporavak

Banjaluka - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u junu je porasla za 2,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Ako se posmatra proizvodnja, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period zabilježen je rast od 0,5 odsto.

Na rast proizvodnje u junu 2014. najviše je uticao rast proizvodnje u oblasti prerađivačke industrije za 10,5 odsto, dok je u oblasti vađenja rude i kamena i proizvodnje struje u junu zabilježen pad od 12 odsto, odnosno 13,3 odsto.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je osnovni razlog pozitivnog pomaka u industrijskoj proizvodnji u Srpskoj u šestom mjesecu u vezi sa nastojanjem preduzeća da plasiraju što je moguće više proizvoda u inostranstvo.

- Na domaćem tržištu te proizvode ne mogu da prodaju jer kupovna moć stanovništva ne prestaje da pada. Zbog toga je većina preduzeća u Srpskoj fokusirana na plasman robe prema inostranstvu, gdje je situacija puno bolja i gdje će sigurno za prodatu robu dobiti novac - istakao je Pavlović.

On je naglasio da je na tržištu Srpske primjetna nestašica gotovog novca, kako kod građana, tako i kod preduzeća, te nadležnih institucija.

Prema Pavlovićevim riječima, u Srpskoj još nema osnova za ozbiljan ekonomski rast.

- Nema novih investicija. Pored toga, domaći investitori koji bi mogli da ulažu, novac drže u bankama i niko ne pokušava da pokrene bilo kakav posao kako bi zaposlio sebe i druge ljude - istakao je Pavlović i dodao da uprkos tim pokazateljima rast proizvodnje od 2,2 odsto predstavlja pozitivan trend, koji bi nadležni trebalo da prepoznaju i iskoriste kao mogućnost za oporavak ekonomije RS.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u junu je u odnosu na mjesec ranije broj zaposlenih u industriji veći za 0,4 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine broj radnika veći za 1,6 odsto. Broj zaposlenih u industriji u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period veći je za 1,9 odsto.

Robna razmjena

Prema podacima Zavoda za statistiku RS za šest mjeseci izvezla je proizvode u vrijednosti od 1,3 milijarde KM, što je za 5,5 odsto više nego u istom periodu lani.

Kada je u pitanju uvoz, za šest mjeseci uvezena je roba od 2,2 milijarde KM, što je za 9,2 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Spoljnotrgovinski deficit za šest mjeseci iznosio je oko 988 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 56,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana