Раст производње шанса за опоравак

Маријана Миљић
Раст производње шанса за опоравак

Бањалука - Индустријска производња у Републици Српској у јуну је порасла за 2,2 одсто у односу на исти мјесец лани, подаци су Завода за статистику РС.

Ако се посматра производња, у првих шест мјесеци ове године у односу на исти прошлогодишњи период забиљежен је раст од 0,5 одсто.

На раст производње у јуну 2014. највише је утицао раст производње у области прерађивачке индустрије за 10,5 одсто, док је у области вађења руде и камена и производње струје у јуну забиљежен пад од 12 одсто, односно 13,3 одсто.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је основни разлог позитивног помака у индустријској производњи у Српској у шестом мјесецу у вези са настојањем предузећа да пласирају што је могуће више производа у иностранство.

- На домаћем тржишту те производе не могу да продају јер куповна моћ становништва не престаје да пада. Због тога је већина предузећа у Српској фокусирана на пласман робе према иностранству, гдје је ситуација пуно боља и гдје ће сигурно за продату робу добити новац - истакао је Павловић.

Он је нагласио да је на тржишту Српске примјетна несташица готовог новца, како код грађана, тако и код предузећа, те надлежних институција.

Према Павловићевим ријечима, у Српској још нема основа за озбиљан економски раст.

- Нема нових инвестиција. Поред тога, домаћи инвеститори који би могли да улажу, новац држе у банкама и нико не покушава да покрене било какав посао како би запослио себе и друге људе - истакао је Павловић и додао да упркос тим показатељима раст производње од 2,2 одсто представља позитиван тренд, који би надлежни требало да препознају и искористе као могућност за опоравак економије РС.

Према подацима Завода за статистику, у јуну је у односу на мјесец раније број запослених у индустрији већи за 0,4 одсто, док је у односу на исти мјесец прошле године број радника већи за 1,6 одсто. Број запослених у индустрији у првом полугодишту ове године у односу на исти прошлогодишњи период већи је за 1,9 одсто.

Робна размјена

Према подацима Завода за статистику РС за шест мјесеци извезла је производе у вриједности од 1,3 милијарде КМ, што је за 5,5 одсто више него у истом периоду лани.

Када је у питању увоз, за шест мјесеци увезена је роба од 2,2 милијарде КМ, што је за 9,2 одсто више у односу на исти прошлогодишњи период.

Спољнотрговински дефицит за шест мјесеци износио је око 988 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом била 56,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана