Rast izvoza prati uvoz

Marijana Miljić
Rast izvoza prati uvoz

Sarajevo - BiH konstantno bilježi povećanje izvoza, ali to ne doprinosi smanjenju spoljnotrgovinskog deficita, jer se u isto vrijeme povećava i uvoz, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

BiH je u prvom kvartalu ove godine izvezla proizvode vrijedne 2,86 milijardi KM, dok je u istom periodu na domaće tržište stigla roba od 4,48 milijardi maraka. Izvoz iz BiH je u prvom kvartalu povećan za 11,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok uvoz robe na domaće tržište bilježi rast od 10,2 odsto.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 63,9 odsto, što je rast od 1,43 odsto. Ukupan obim robne razmjene povećan je za 10,8 odsto i njegova vrijednost iznosi 7,34 milijarde KM. Spoljnotrgovinski deficit na kraju prvog kvartala iznosi 1,62 milijarde maraka - izjavila je Belma Hasić iz sektora za makroekonomski sistem STK BiH.

Najveći rast izvoza iz BiH zabilježen je u Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Austriju, Italiju, dok s druge strane najveći rast uvoza na domaće tržište imaju Rusija, Kina i Turska.

- BiH se sve više okreće regionalnim partnerima, a Srbija se i ove godine nalazi na drugom mjestu po obimu razmjene, odmah iza Hrvatske - kazala je Hasićeva.

Kada je riječ o razmjeni sa Evropskom unijom, BiH je u prvom kvartalu na to tržište plasirala 2,09 milijardi KM robe, dok su iz zemalja EU na domaće tržište stigli proizvodi vrijedni 2,9 milijardi maraka. Najznačajniji trgovinski partner BiH iz EU je Hrvatska, u koju je za tri mjeseca izvoz iznosio 338 miliona KM.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner iz CEFTA regiona je Srbija sa kojom BiH i dalje bilježi visoki deficit. BiH je na tržište Srbije u prvom kvartalu izvezla robu u vrijednosti od oko 293 miliona KM.

Na učešće EFTA i ostalih zemalja spada 11,9 odsto izvoza i 19,2 odsto uvoza. Najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH iz EFTA je Švajcarska. U takozvanim “trećim zemljama” najznačajniji partner BiH su Turska i Rusija.

- BiH bilježi rast izvoza u svim sektorima osim u agroindustriji, u kojoj ima pad od 11 odsto. Najznačajniju ulogu u smanjenju izvoza imali su proizvodi životinjskog porijekla, žitarice te proizvodi niske industrije - kazala je Hasićeva.

Direktor sektora za makroekonomski sistem STK-a Momir Tošić rekao je da BiH ušla u kolotečinu gdje permanentno povećava izvoz u procentima od deset do 12 odsto.

- Ono što zabrinjava jeste da to uvoz prati sa nešto nižim procentima zbog čega imamo deficit u stalnom laganom usponu - izjavio je Tošić.

Istakao je da je poljoprivreda strateško pitanje BiH i da je to potencijal koji zemlja treba da iskoristi.

  • Nadamo se da ćemo imati pristup IPA fondovima koji se kreću negdje oko 50 miliona KM. Mislim da bi to trebalo da bude jedan od značajnijih podsticaja za nas u BiH i da izvozimo što više finalnih proizvoda kada je riječ o drvnoj i metalskoj industriji. Ovi poluproizvodi sa kojima izlazimo ka EU i drugim zemljama sigurno nam otežavaju i na neki način povećavaju deficit - izjavio je Tošić.

Uvozna hrana sumnjivog porijekla

Amila Šehić iz sektora za makroekonomski sistem STK-a navela je da je BiH uvezene proizvode agroindustrijskog sektora platila 711,7 miliona KM i da je više od 75 odsto hrane koja se konzumira u BiH uvoznog karaktera.

- Razmjena je rezultovala deficitom od 517,7 miliona KM, što nam potvrđuje činjenicu da je više od 75 odsto hrane koju konzumiramo u BiH uvoznog karaktera. Nije rijetko da su na našim policama uvozni prehrambeni proizvodi jeftiniji od domaćih, pa se samim tim dovodi u pitanje i njihov kvalitet - rekla je Šehićeva.

Izvoz iz BiH

Vrijednost Povećanje

2,86 milijardi KM      + 11,8 odsto

Uvoz u BiH

Vrijednost Povećanje

4,48 milijardi KM      + 10,2 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana