Раст извоза хране бржи од увоза

Жељка Кокот
Раст извоза хране бржи од увоза

Бањалука - БиХ је у првом полугодишту 2016. повећала извоз хране за 11,8 одсто у односу на исти лањски период, а највећи искорак су направили воћари и повртари, чије су испоруке у иностранство порасле за 41,4 процента.

Вриједност увоза прехрамбених производа још је далеко већа од извоза, али произвођачи су у овој години направили знатан искорак који је довео до примјетног смањења спољнотрговинског дефицита. Подаци Агенције за статистику БиХ показују да је у првом полугодишту извоз хране растао знатно бржим темпом од увоза. Извоз је вриједио 279 милиона и порастао је за 11,8 одсто на годишњем нивоу, док је увоз достигао 1,05 милијарди КМ уз стопу раста од 2,2 одсто.

Највећи допринос расту пласмана на страна тржишта дали су воћари и повртари, који су у првој половини године у иностранство пласирали 41,4 одсто више производа него у истом прошлогодишњем периоду, а њихова вриједност достигла је 60,3 милиона КМ.

Застој извоза у Турску нанио је велику штету произвођачима меса, који су у првом полугодишту на страна тржишта пласирали производе вриједне 56,3 милиона КМ, али је њихов извоз смањен за 18,5 одсто у односу на исти прошлогодишњи период. Извоз су, осим месопрерађивача, смањили мљекари и произвођачи јаја, рибе и рибљих прерађевина.

- Раст извоза у првој половини године је одраз сезоне пуног јека извоза пшенице, воћа и поврћа, али у наредном периоду ће бити присутан пад због забране пласмана воћа и поврћа у Русију. Због тога до краја године неће бити битнијих измјена у билансима појединих грана - каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

БиХ се још не налази на прагу великог преокрета, јер и даље извозимо најквалитетније, а увозимо производе много лошијег квалитета. Додатни проблем је што извозимо производе којих немамо довољно ни за домаће тржиште, попут меса, чија производња задовољава једва 20 одсто домаће тражње.

- Наши произвођачи се залажу за заштиту домаћег тржишта од прекомјерног увоза, да би њихови производи подмиривали домаћу тражњу, док би у извоз одлазио само вишак - каже Маринковић и додаје да још нису наишли на подршку.

БиХ је у првом полугодишту на увоз житарица и производа од житарица потрошила 211,4 милиона КМ, што је за 5,9 одсто више него лани. На месо и прерађевине од меса спискан је 131,1 милион КМ или 2,3 више, док је на увоз воћа и поврћа потрошено 168,9 милиона или 0,2 одсто мање него у истом периоду лани. Увоз шећера и производа од шећера и меда нарастао је за чак 30,8 одсто и достигао вриједност од 72,7 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана