Раст економије још нејак за бољи стандард живота

Маријана Миљић
Раст економије још нејак за бољи стандард живота

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) очекује да ће бруто домаћи производ (БДП) БиХ ове године имати раст од три одсто, али је истакнуто да је он недовољан да би стандард становништва у краћем року ухватио корак са ЕУ.

Прогнозе су наведене у извјештају о транзицији за 2017. и 2018. годину који су јуче представници ЕБРД-а презентовали на Економском факултету у Бањалуци.

- Раст БДП-а углавном је отпоран на сва околна дешавања и добро се држи. Међутим, велика је разлика у животном стандарду између БиХ и земаља Европске уније. Тај јаз се смањује, али биће потребно много времена да се стандард изједначи - рекао је замјеник директора ЕБРД-а за политике које се односе на БиХ Питер Сенфи.

Представници ЕБРД-а су као горући проблем у БиХ навели конкурентност и управљање привредом.

- Већина инвеститора, када посматра привреду и улагање у њу, управљање сматра веома важним. Поред новца који улажемо у БиХ, акценат стављамо и на унапређење окружења за пословање. Сматрам да би било добро да се види конкретно унапређење пословног окружења, да се ради на борби против корупције, гради инфраструктура и спроводе реформе образовног система како би он био прилагођен тржишту рада. Било би добро и да се БиХ на неки начин интегрише у регионалну привреду, односно да буде повезана са својим окружењем - казао је Сенфи.

Нагласио је да је важно да власти наставе са спровођењем Реформске агенде, те да ће аранжман са Међународним монетарним фондом утицати на побољшање стања у БиХ.

- Поред тога, ми настављамо да радимо у областима у којима смо и до сада дјеловали. Бићемо фокусирани на енергетику, зелену компоненту и више ћемо се бавити прекограничном трговином и односима земље за окружењем - рекао је Сенфи.

Директор ЕБРД-а за БиХ Јан Браун навео је да је тренутни портфељ ове финансијске институције у БиХ већи од милијарду евра.

- Ове године планирано је улагање од 200 до 250 милиона евра. Највећи износ намијењен је за инфраструктуру - рекао је Браун и додао да је задовољан спровођењем инфраструктурних пројеката у РС за које су потписани уговори.

Коридор 5Ц

Представници ЕБРД-а су крајем прошле године у Бањалуци са представницима РС потписали споразум вриједан 80 милиона евра. Тај новац намијењен је за градњу дијела коридора 5Ц кроз Српску, односно дионице од Јоховца до Руданке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана