Раст БДП-а у другом кварталу 1,9 одсто

Марина Чигоја
Раст БДП-а у другом кварталу 1,9 одсто

Бањалука - Привредни раст БиХ у текућем кварталу ове године требало би да износи 1,9 одсто, прогнозира престижни њемачки Институт за економска истраживања - Ифо.

Очекивана инфлација у БиХ у другом кварталу износи 0,4 одсто и међу најнижима је у региону.

- Нема никаквих позитивних вијести из БиХ у вези са тренутном економском ситуацијом, која је још слаба и очекује се да остане таква и у наредним мјесецима - навео је Ифо.

У поређењу са земљама у окружењу, БиХ је прогнозиран већи привредни раст него Србији и Хрватској, које ће, према оцјени њемачког института, имати најнижу стопу БДП-а међу анализираних 35 европских земаља. За Србију је прогнозирана нулта стопа раста, а Хрватској од 0,4 одсто. Највећи привредни раст у региону требало би да има Македонија - 3,5 одсто, док је за Словенију предвиђена стопа раста од 2,2 одсто.

У извјештају је наведено да се у источној Европи наставља тренд ниске инфлације.

- Као и у западној Европи, тренутни низак ниво инфлације се посматра као прелазни феномен и за неких пет година очекује се да инфлација опет порасте на нормалне нивое. Она би у 2020. години требало да достигне 2,4 одсто - оцијенио је Ифо.

Најмањи раст цијена у 2015. години, када су у питању земље у региону, очекује се у БиХ и Словенији од 0,4 одсто. Највећа инфлација ће бити у Србији - пет одсто, док ће у Хрватској износити 0,7 одсто.

Када је ријеч о глобалној привреди, стручњаци Ифоа за ову годину прогнозирају раст од 2,3 одсто наводећи да је економска клима у Европи значајно напредовала, прије свега, у централном и источном дијелу континента. Привредни раст у Европи би ове године требало да убрза на 1,7 одсто, а у САД на 2,7 одсто.

- Свјетска економија оствариће корист од ниских цијена нафте и експанзивне монетарне политике у већем дијелу свијета, односно у Европи, Јапану и земљама са привредом у развоју. На привредни раст у Европи утиче депрецијација евра у односу на долар, што јача цјеновну конкурентност и подстиче извоз - наводи Ифо.

Прогнозирана стопа раста БДП-а и инфлације

 

Држава      БДП  Инфлација

БиХ              1,9   0,4

Србија        0,0     5,0

Хрватска    0,4     0,7

Македонија         3,5     -0,3

Словенија  2,2     0,4

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана