Рампа Конзума за производе из РС

Марина Чигоја
Рампа Конзума за производе из РС

Бањалука - Произвођачи из РС су у паници због нових услова пословања са трговачким ланцем "Конзум", који је недавно преузео "Меркатор", а очекују да ће им "Конзум" испоставити нове цијене за полицу и смањити откуп како би форсирали своје робне марке.

Хрватски концерн "Агрокор" постао је већински власник највећег словеначког тровачког ланца, а тржни центри и продавнице "Меркатора" у БиХ однедавно послују у саставу "Конзума" - трговачког ланца "Агрокора", који је највећи на домаћем тржишту.

Директор и власник предузећа "Спектар дринк" из Бијељине Ђорђе Славињак каже да сви велетрговци постављају све оштрије услове за домаће произвођаче и траже све више. "Спектар дринк" је "Меркатору" платио улазнице за своје производе.

- Јављено нам је да ће "Конзум" имати нове услове и улазнице за своје пословне партнере које изабере. Такође, имамо информацију и да је значајан број наших производа помјерен са полица. Ми смо у "Меркатору" били присутни са веома широким асортиманом, а сада наручују нешто спорадично. Велики дио производа још није наручен и не знамо шта ће бити са нашим осталим асортиманом који је био присутан у "Меркатору" - рекао је Славињак и додао да "Конзум" и остале филијале "Агрокора" форсирају првенствено своје производе и да ће то нанијети штету великом броју домаћих произвођача.

И други домаћи произвођачи су такође рекли да је "Конзум" највећим добављачима доставио нове, пооштрене, услове за улазак у њихове центре.

- Иако још нисмо добили нове услове, чим смо чули од других произвођача за промјене, покушавали смо да организујемо састанак са руководством "Конзума", али у томе још нисмо успјели - рекао је директор продаје у предузећу "Витаминка" из Бањалуке Перо Марић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да им се још нико од домаћих произвођача није жалио, али истиче да велики ланци иду до те мјере да произвођачима наплаћују не само улазак њихових производа на полицу, него и уврштавање у каталоге и акције.

- Сав новац је извучен из производње. Производња ради на кашичицу да успије да заради маржу, која је тако симболична и да на крају једва покрије своје трошкове, док продаја све то преточи у своју гломазну зараду - рекао је Згоњанин и додао да произвођачи муку муче да наплате и оно мало производа који се пробију на полице тржних центара.

Словенија

Словеначки добављачи који су прехрамбеним производима снабдијевали "Меркатор" позвани су на преговоре у сједиште концерна "Агрокор". Словеначки медији наводе да им је речено да ће, уколико желе да задрже своје мјесто на полицама, морати да плате десет одсто лањског промета који су остварили са "Конзумом" или "Меркатором". Такав поступак у Загребу су објаснили "стратешким дјеловањем са највећим трговцем на Балкану".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана