“Рајанеир” превезао осам пута више путника из Бањалуке

nezavisne.com
“Рајанеир” превезао осам пута више путника из Бањалуке

Бањалука, Сарајево - На Аеродрому Бањалука у прошлој 2018. години опслужено је 36.180 путника, а обављено 1.678 међународних летова, потврђено је “Независним” у Дирекцији за цивилну ваздушну пловидбу БиХ.

Према њиховим подацима, у односу на октобар, када су започели летови ирског нискобуџетног оператера “Рајанеир” за Стокхолм, у новембру је број опслужених путника на бањалучком аеродрому повећан за готово осам пута, имајући у виду да је у октобру опслужено 1.876 путника, а у новембру 8.265.

Први “Рајанеиров” лет с бањалучког аеродрома десио се 30. октобра, а услиједили су редовни летови за Стокхолм у Шведској, Шарлеро у Белгији код Брисела и Меминген у Њемачкој код Минхена, све линије по два пута седмично. Недавно су започети летови и ка Берлину, па се очекује додатно повећање броја путника.

Број путника наставио се повећавати и у децембру, на 8.277. У цијелој 2018. години кроз бањалучки аеродром прошло је 36.180 путника, односно 3.015 просјечно по мјесецу. Уколико тренд од више од девет хиљада путника мјесечно буде настављен, оствариће се предвиђање “Рајанеира” да би они путем овог аеродрома укупно годишње могли превести око 100.000 путника, имајући у виду да ће и ове године гро летова бити њиховим авионима.

У октобру су на Аеродрому Бањалука биле 153 авионске операције, а наредног мјесеца 166, док су у децембру забиљежене 154 операције.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја РС, каже да су испуњена очекивања и планови те најављује нове радове кад је у питању аеродром.

“Влада РС пружа пуну подршку за даљи развој аеродрома и то је у овом тренутку најважније”, каже он.

С обзиром на то да је Влада РС и за ову годину предвидјела субвенције за аеродром у висини од 1,9 милиона марака, остаје да се види какав ће бити интерес “Рајанеира” да лети у случају да аеродром остане без субвенција и да Управа буде морала повећавати накнаде.

Било како било, нагло повећање броја путника довело је до позитивних ефеката за привреду бањалучке регије и раст туризма, а путници који лете “Рајанеиром” кажу да на аеродром долазе путници чак и из Загреба, Сплита, Осијека, Ријеке, Београда и других градова у региону.

Чињеница је, такође, да је према подацима Дирекције за цивилну ваздушну пловидбу БиХ у вријеме наглог пораста путника с бањалучког аеродрома дошло до одређеног пада броја путника с тузланског аеродрома, који је и даље значајно прометнији од бањалучког. Наиме, у октобру, дакле прије раста промета бањалучког аеродрома, у Тузли су опслужена 50.122 путника, док су наредног мјесеца опслужена 30.763, а у децембру 39.471.

Укупно гледано за сва четири аеродрома у БиХ, опслужено је 1.696.098 путника, од чега на Сарајево отпада 1.046.635, 584.610 на Тузлу, 28.673 на Мостар, а 36.180 на Бањалуку.

Иначе, на Аеродрому Бањалука почиње љетна сезона летења, што значи више седмичних летова за Београд, а и неколико чартер линија за поморске дестинације у Турској и Црној Гори.

Душко Перовић, шеф Представништва РС у Русији, прије неколико дана потврдио нам је и да се приводе крају разговори о могућем успостављању линије из Бањалуке ка Москви. Перовић нам је рекао да би линије према Бањалуци требало да успостави компанија “Ир Аеро” неколико пута седмично. Перовић је рекао да је услов да летови крену могућност просјечног попуњавања авиона око 70 одсто по лету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана