Радници у дервентском “Унису ступили у генерални штрајк

Милијана Латиновић
Радници у дервентском “Унису ступили у генерални штрајк

Дервента - Радници Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте јуче су ступили у генерални штрајк јер нису испуњени захтјеви које су изнијели пред руководство предузећа.

Запослени у некадашњем дервентском гиганту прошле седмице одржали су једночасовни штрајк упозорења и од управе затражили да им у року од седам дана буду исплаћени јулска плата и превоз за фебруар, те омогућени овјера здравствених књижица и пензионисање радника који су стекли услове за пензију.

- Иако су сваки дан обећавали да ће наши услови бити испуњени, само су нам омогућили да од данас можемо да овјеримо здравствене књижице и ништа више. Плату још нисмо добили, а од чега ћемо живјети, никога није брига. Радници су разочарани и сада траже исплату двије бруто плате - рекла је јуче за “Глас Српске” предсједница синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић.

Она је додала да је 170 радника, колико запошљава ова фабрика, посебно огорчено што није испоштовано ништа из плана реструктурирања “Униса”.

- Дуг према радницима тим планом наводно је признат, односно фирма нам дугује 24 плате из ранијег периода и исплата у ратама је требало да почне прије годину. Тада је договорено да наплату тражимо судским путем уколико не буде поштован план исплате. Међутим, сада кад смо покушали путем суда да тражимо извршење, сазнали смо да је суд у овом случају заказао и да нам никада нису достављена извршна судска рјешења на основу којих бисмо тражили зарађени новац. Остављени смо на милост управи - рекла је Миланковићева и додала да радници неће прекинути штрајк док сви захтјеви не буду испуњени.

Члан Управног одбора “Униса” Милорад Ђорђевић, који је јуче присуствовао састанку са штрајкачким одбором, рекао је за “Глас Српске” да ће сви захтјеви радника бити испуњени, али да не може прецизирати тачно када.

- О свему ћу обавијестити власника фирме и сигуран сам да ће захтјеви радника бити у што скоријем року испуњени. Ништа детаљније вам не могу рећи. С обзиром на то да улазимо у велики посао са Русима, очекујем да ће то све бити брзо ријешено - рекао је Ђорђевић.

Телефон директора “Униса” Душана Живковића јуче је био искључен па нисмо успјели да добијемо изјаву.

Управа “Униса” већ неко вријеме најављује велики посао са једном руском компанијом који би посрнулу фабрику требало да дигне из пепела.

Састанак

Радослава Миланковић је истакла да радници неће одустати од својих захтјева и неће пристати на половична рјешења.

- Већ у уторак имамо нови састанак са управом предузећа, а потом ћемо се у четвртак састати ми радници да видимо како и шта ћемо даље - рекла је Миланковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана