Radnici tijelima blokirali firmuBader iz Šamca

Marijana Miljić
Radnici tijelima blokirali firmuBader iz Šamca

Šamac - Radnici fabrike "Bader" iz Šamca, koja se bavi proizvodnjom i montiranjem željeznih konstrukcija, blokirali su u petak ulaz u firmu, jer im menadžment već četiri mjeseca nije isplatio plate, dok im doprinose nije uplatio duže od godinu i po.

Zaposleni u proizvodnji u ovoj fabrici u štrajku su već duže od mjesec, a s obzirom na to da ni nakon obustave rada nisu dobili zarađene plate i postigli dogovor sa upravom, odlučili su da tijelima blokiraju ulaz administrativnim radnicima i menadžmentu.

- Pokušali smo da sklopimo neki dogovor i da nastavimo sa radom, ali uprava za to ne želi ni da čuje. Mi nemamo kuda i zbog toga smo se odlučili da blokiramo ulaz. Nećemo se skloniti sve dok nam ne isplate ono što smo zaradili. Mi nemamo više od čega da živimo - kazao je predsjednik Sindikata ove fabrike Marko Popović.

Na ulaz su stala 23 proizvodna radnika kojima je uprava dužna četiri plate, a doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje duže od godinu i po zbog, čega ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

- Govore nam samo da nemaju para. Nude nam sporazumni raskid ugovora, uz isplatu polovine otpremnine. Mi na to ne možemo pristati. Kada bismo to prihvatili, onda ne bismo imali nikakvu pomoć od Zavoda za zapošljavanje. Ako već moramo da idemo iz fabrike neka nas proglase tehnološkim viškom - rekao je Popović.

Radnici su zaprijetili da će u ponedjeljak predati zahtjev za otvaranje stečaja nad "Baderom" da bi dobili ono što im pripada.

Sa upravom "Badera" u petak nismo uspjeli da stupimo u kontakt, jer se na brojeve telefona koji su navedeni na njihovom sajtu niko nije javljao.

Iz opštine Šamac ističu da su u svakodnevnom kontaktu sa radnicima i upravom "Badera" da bi bila izmirena bar dugovanja prema zaposlenima.

- Prioritet je izmirenje obaveza prema radnicima, a u drugom planu isplata dugovanja u iznosu od 60.000 maraka prema opštini, koja "Bader" ima na osnovu korišćenja zemljišta i hala. Opština je spremna i da u slučaju otkaza radnicima izdvoji novac za podsticaje drugim poslodavcima s ciljem njihovog zapošljavanja - kazao je načelnik Šamca Đorđe Miličević.

Ova njemačka firma, čiji je vlasnik i direktor Badernard Šnajder, posluje u Šamcu od 2005. godine.

Obećanja

Njemačka firma "Bader" otvorila je novu proizvodnu halu nakon katastrofalnih poplava 2014. godine koje su uništile Šamac. Vlasnik i direktor firme Badernard Šnajder tada je tvrdio da im je u poplavi nanesena šteta od 4,5 miliona KM, ali da proizvodnja neće stati i da osvajaju nova tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana