Радници, ипак, морају да испуне строге услове за одлазак у Њемачку

Срна
Радници, ипак, морају да испуне строге услове за одлазак у Њемачку

Бањалука - Запошљавање радника из БиХ или других земаља бивше Југославије, али и свих других држава ван ЕУ у Њемачкој неће бити могуће без радних виза, речено је данас Срни у Привредној комори Републике Српске.

У Привредној комори Српске истичу да нису тачне информације да ће сви радници од 1. јануара моћи без радне визе наћи посао у Њемачкој, што је изазвало забринутост домаћих привредника.


"Према информацијама које су доступне на званичној интернет страници Министарства рада Њемачке, запошљавање радника из БиХ или других земаља бивше Југославије, али и свих других држава ван ЕУ, неће бити могуће без радних виза. Посао ће, према званичним информацијама, моћи добити само они радници који имају квалификације и компетенције на нивоу њемачких радника, уз обавезно посједовање радне визе", рекао је Срни портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Према његовим ријечима, ако радници имају знања и вјештине за обављање одређеног посла у БиХ, то истовремено не значи да би могли исти тај посао обављати и у Њемачкој.

"За посао у Њамачкој неопходна су њима потребна и знања и вјештине, уз добро познавање њемачкој језика", нагласио је Благојевић.

Он је додао да је актуелним законом који је на снази у Њемачкој било дефинисано привлачење радника дефицитарних занимања, а измјенама закона отварање њемачког тржишта рада биће окренуто ка свим профилима, али уз поштивање јасних норми.

"Важно је напоменути да ова правила важе за све државе ван ЕУ, а не само за земље бивше Југославије", рекао је Благојевић.

Измјена њемачког законодавства изазвала је страх међу домаћим привредницима да ће подстаћи већ изражен одлив радне снаге са домаћег тржишта рада, али су детаљна тумачења Министарства рада Њемачке показала да је тај страх углавном био предимензиониран.

Њемачка је због потреба своје привреде посегла за измјенама закона који се односи на усељенике, а ступиће на снагу 1. јануара.

Највећа европска економија тим законом покушава довести што више радне снаге из такозваних трећих земаља због недостатка квалификованих радника уз поједностављене процедуре, не само за високообразовани кадар, већ и за оне који имају завршену средњу школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана