Радници бијељинског “Житопромета” на чекању до фебруара

Свјетлана Ђуричић
Радници бијељинског “Житопромета” на чекању до фебруара

Бијељина - Управа бијељинског “Житопромета” продала је пшеницу из силоса, а раднике послала на чекање, јер не могу да покрену производњу у овој млинско-пекарској индустрији.

Да је ситуација озбиљна потврдио је вршилац дужности директора предузећа Томо Несторовић, који је рекао да су силоси некадашњег привредног гиганта празни, а новац од продаје пшенице исплаћен ратарима.

- Производња стагнира мјесецима, а већина радника је на чекању до фебруара 2019. године. Шта ће бити након тога, не знам, јер ми у петак истиче отказни рок на функцији в.д. директора - каже Несторовић.

Предсједник Синдикалне организације “Житопромета” Предраг Зарић каже да ће око 180 радника своја права тражити вјероватно судским путем.

- Дугују нам двије плате, за септембар и октобар. Тражимо да ријеше наш статус. Нисмо тражили да институције РС дају новац приватној фирми, већ да контролишу да ли предузеће послује по прописима - истакао је Зарић.

Он додаје да радници за сад не размишљају о штрајку, јер се плаше да ће на тај начин само изгубити драгоцјено вријеме.

- Имамо информацију да ће власник предузећа Слободан Павловић пререгистровати предузеће до краја године, да ће фирма промијенити име, да би кренули од нуле. Тај сценарио нам најмање одговара јер радници неће моћи да наплате своја потраживања. Једно од могућих рјешења је и покретање стечаја, али о томе ћемо разговарати наредне седмице - нагласио је Зарић.

Павловић у краткој изјави за “Глас Српске” није потврдио нити демантовао ове гласине, али је рекао да ће фирма “прорадити ове недјеље”.

Владе Српске почетком октобра обећала је да ће издвојити 1,9 милиона КМ за откуп пшенице коју су пољопривредници предали “Житопромету”, а из Министарства финансија РС су казали да новац није исплаћен, јер још траже модалитете за финансијску конструкцију с обзиром на то да тај новац није планиран у буџету.

Радници “Житопромета” прекинули су почетком октобра једномјесечни штрајк након што је Влада РС дозначила овој фирми пола милиона КМ, захваљујући чему су исплаћене три плате. Они су штрајком тражили исплату заосталих плата, набавку сировине и покретање производње.

Откази

Радник Предраг Михајловић, који је био предсједник Штрајкачког одбора, сматра да од покретања производње нема ништа.

- Фирма је пропала, само нам то још нико није рекао. Чини ми се да чекају да сами дамо отказе, да нам не би плаћали отпремнину - каже Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана