Радници Униса у Дервенти штрајком дочекују Русе

Милијана Латиновић
Радници Униса у Дервенти штрајком дочекују Русе

Дервента - Радници Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте најавили су да ће у четвртак ступити у генерални штрајк ако им до тада не буду исплаћени јулска плата и превоз за фебруар те омогућена овјера здравствених књижица, док се руководство предузећа нада да ће најављени посао са Русима посрнулу фабрику дићи на ноге.

Запослени у некадашњем дервентском гиганту прошле седмице одржали су једночасовни штрајк упозорења и најавили потпуну обуставу рада уколико њихови захтјеви не буду испуњени.

- Иако су нам обећали уплату доприноса, књижице поново не можемо овјерити, а посљедња плата исплаћена је за јун. Један од захтјева који смо изнијели пред управу јесте и пензионисање радника који су стекли услове за то - казала је за “Глас Српске” предсједница синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић и додала да су лани услове за пензију стекла четири радника.

Иако су очекивања од посла са Русима велика, радници кажу да је важно само да посао крене и да добију оно што су зарадили.

Управа овог предузећа све наде полаже у договорени посао са руским комбинатом. Прича о послу са Русима покренута је почетком године, а како “Глас Српске” сазнаје, директор руске фирме која улази у посао са “Унисом” већ је поднио захтјев за радну дозволу.

Не желећи да износи детаље, директор “Униса” Душан Живковић је казао да су велика очекивања од овог посла који би требало да оживи дервентску фабрику.

- Приводимо крају ремонт постројења и када овај посао крене, “Унис” ће бити прерађивач, а наш руски партнер ће обезбјеђивати робу. Знам да је роба на путу за Дервенту, припремили смо фабрику и очекујемо да све почне у планираном року - рекао је Живковић.

“Глас Српске” сазнаје да је из Русије кренуло 5.000 тона топловаљаних трака, од којих се израђују цијеви, а које би до краја мјесеца требало да стигну у Дервенту. Раније се спекулисало да је нови партнер “Униса” руски металски завод “Магнитогорск”. “Унис” запошљава око 170 радника, а након што је запао у проблеме, посегнуо је за реструктурирањем.

Дугови

“Унис” годинама грца у дуговима и другим проблемима, а менаџмент тог предузећа стално је обећавао радницима да ће пословање кренути узлазном путањом и да ће имати новца за плате, доприносе и накнаде.

- Од када се ушло у процес реструктурирања, већ 13 мјесеци нису нам уплаћени доприноси - рекла је Радослава Миланковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана