Радници “Униса” поново у штрајку

Анита Јанковић Речевић
Радници “Униса” поново у штрајку

Дервента - Радници Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте у петак су поново ступили у генерални штрајк јер им управа предузећа није исплатила обећане плате и доприносе.

На састанку радника, који је одржан почетком децембра, менаџмент некадашњег дервентског гиганта радницима је обећао исплату четири плате, за јул, август, септембар и октобар, као и уплату пет заосталих доприноса из прошле године и то најкасније до 21. децембра. Радницима који су стекли услове за пензију обећано је и повезивање стажа, али до петка, када је истекао договорени рок, ништа није испуњено.

Предсједник Штрајкачког одбора Бранко Рауковић истиче да су због тога били приморани да поново ступе у штрајк.

- Од понедјељка ћемо протестовати сваки дан од 10 до 11 часова и у штрајку је око 160 радника. Пуних 17 мјесеци је прошло откако је предузеће кренуло у опоравак, а ништа није учињено. Управа је прокоцкала све шансе, у обећања више не вјерујемо - рекао је Рауковић.

Предсједница Синдиката радника “Униса” Радослава Миланковић каже да се не може описати разочарење и безнадежност коју радници осјећају.

- Посљедњу плату смо примили 10. септембра, а ближи се Нова година, Божић и славе. Ниједан празник не можемо прославити достојанствено - навела је Миланковићева. Према њеним ријечима радници неће сјести за машине док не добију обећани новац, нити ће радити без уплате доприноса, само за нето плату.

- Многи радници су у јако тешкој материјалној ситуацији, а за неке од њих грађани Дервенте сакупљају помоћ, не били преживјели - рекла је она.

Због непоштовања договора разочаран је и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић.

- Нисам вјеровао да може доћи до овога, да радници неће добити новац у договореном року. Томић наводно у суботу има састанак са банком о добијању кредита, након чега би требало да буду познати нови рокови - рекао је Пеулић и додао да се радници не смију више доводити у заблуду.

Већински власник предузећа Горан Томић и директор “Униса” Душан Живковић радницима су се у петак обратили писмом у којем су навели да су свјесни колико је тежак период кроз који пролазе и даље, те их замолили за још мало стрпљења.

- Фабрички фондови су исцрпљени због чега плате и остала потраживања морамо исплатити из кредитних средстава, како смо вам раније рекли. Договорили смо се да то буде 21. децембар, очекујући да ћемо до тада добити новац, међутим због превелике администрације и процедуре средства још нису акредитована и пребачена на рачун предузећа - стоји у писму. Истакли су да очекују да ће новац добити у наредним данима.

- Надамо се врло брзом рјешењу које ће нам омогућити да са овом исплатом сви спокојно сачекамо почетак велике производње и много боље дане за колектив. Будите увјерени да ће, иако са малим кашњењем, договор бити испоштован - истакнуто је у писму.

Подсјетили су раднике да су у настојању да обезбиједе будућност фабрике, уз уговор о реструктурирању главни искорак направили потписивањем стратешког договора са највећим руским металуршким комбинатом “Магнетогорск” о обезбјеђивању сировине за производњу цијеви.

- Прве количине траке које су стигле у Луку Плоче упућене су према фабрици и ускоро ће стићи у круг предузећа. Уколико све буде ишло по плану, можемо очекивати, први пут након дужег периода, стабилну, успјешну а можда и рекордну 2019. годину - стоји у писму управе.

Састанак са представницима власти

 

Радослава Миланковић је истакла да ће радници упутити отворено писмо начелнику Дервенте, у којем ће тражити да организује састанак са представницима власти у РС.

- Очекујемо да се састанку одазове предсједница РС Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, ресорни министри, као и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, да заједно видимо како ћемо разријешити ову ситуацију у којој смо се нашли, да ли ће нас власник исплатили или ће фирма ићи у стечај - рекла је Миланковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана