Радници Униса из Дервенте траже новац, а Руси нове гаранције

Маријана Миљић
Радници Униса из Дервенте траже новац, а Руси нове гаранције

Дервента - Радници Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте и даље преговарају са управом предузећа у вези са исплатом дуговања за доприносе и превоз, а челници предузећа тапкају у мјесту када је ријеч о склапању посла са Русима који је најављен као спасоносни.

Запослени у посрнулом дервентском предузећу почетком мјесеца су обуставили рад, а тек мали број њих се вратио за машине када им је исплаћена децембарска и јануарска плата и уплаћени допринос за један мјесец.

- Настављамо у понедјељак са преговорима у вези са уплатом дуговања за доприносе. Предузеће има дуг на основу доприноса за пет мјесеци, односно од августа. Настојимо да постигнемо договор у вези са уплатом тих дуговања. Обећавају да ће све исплатити, а надамо се да ће нам за три дана понудити и нешто конкретно. За машинама је мањи број радника, док их је већина на чекању јер нема довољно посла - казала је предсједница Синдикалне организације "Униса" Радослава Миланковић и додала да предузеће дугује велику суму новца радницима и из периода прије него што је започео процес реструктурирања.

У управи предузећа истичу да ће до понедјељка уплатити допринос за август и да ће наставити са постепеним смањењем свих дугова.

- На основу превоза радницима дугујемо око 90.000 КМ и тај дуг топимо постепено. Ако све буде ишло по плану, за који мјесец почећемо редовно да исплаћујемо плату и остале накнаде - казао је директор "Униса" Душан Живковић.

Он је боравио у Русији гдје је требало да потпише уговор за нови посао, али до тога на крају није дошло. Живковић је нагласио да уговор са руском компанијом није још потписан јер њени челници захтијевају да им буду достављене додатне гаранције.

- Надам се да ће се то све добро завршити и да ћемо добити тај посао који би нам много значио у превазилажењу проблема - казао је Живковић.

Реструктурирање

"Унис", који запошљава 187 радника, кризу покушава да превазиђе кроз процес реструктурирања.

Дуговања "Униса" износе око пола милијарде марака, а највеће потраживање има Извозно-кредитна агенција БиХ која је пријавила 195 милиона КМ. Исплата потраживања према пословним партнерима и радницима дефинисана је планом финансијског и оперативног реструктурирања "Униса" у року од десет година.

Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац" чији је власник "Балкан стил", у чијем је власништву и "Унис".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана