Radnici Unis iz Dervente najavili štrajk, a uprava spasenje sa Rusima

Marijana Miljić
Radnici Unis iz Dervente najavili štrajk, a uprava spasenje sa Rusima

Derventa - Radnici Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente održali su juče jednočasovni štrajk upozorenja jer im ponovo nisu isplaćene plate, a iz uprave preduzeća su obećali da će dugovanja izmiriti u toku sedmice i da je na pomolu posao sa Rusima koji će dići na noge posrnulu fabriku.

Zaposleni su lani u više navrata štrajkovali, a iste slike nastavile su da stižu iz "Unisa" i na početku nove godine.

- Održali smo jednočasovni štrajk upozorenja jer nam nisu isplaćene dvije plate i uplaćeni doprinosi za duži period. Odmah smo za 22. januar najavili i generalni štrajk ako do tada ne dobijemo zarađeni novac. Uprava se lani obavezala da će nam oktobarsku platu isplatiti do 15. decembra, novembarsku do 5. januara, a za decembar do kraja ovog mjeseca. Na račune nam je legla samo plata za septembar, a doprinosi su nam uplaćeni samo do juna 2017. godine - kazala je predsjednica sindikalne organizacije "Unisa" Radoslava Milanković i dodala da je proizvodnja svedena na minimum.

Naglasila je da je stanje u preduzeću i više nego loše i da nemaju čak ni vode.

- Vodu za kuhinju i piće dovoze u buradima. To je za današnje vrijeme nezamislivo - kazala je Milankovićeva.

U upravi preduzeća priznaju da imaju problema, ali i da očekuju da će oni u potpunosti nestati ako budu realizovani novi poslovi koji su na pomolu.

- Ovih dana partneri iz Češke i Litvanije bi nam trebali uplatiti novac. Čim ga dobijemo mi ćemo isplati plate - kazao je direktor "Unisa" Dušan Živković.

Prema nezvaničnim informacijama uprava "Unisa" pregovora o sklapanju posla sa ruskim metalskim zavodom "Magnitogorsk", a pozitivan ishod mogao bi dići iz pepela posrnulu derventsku fabriku. U roku od mjesec trebalo bi da budu završene sva procedura u vezi sa tim poslom i ako sve bude išlo planiranim tokom potpisan i ugovor. Stručnjaci iz "Magnitogorska" posjetili su u više navrata "Unis", a potpisan je i protokol u vezi sa sklapanjem ovog posla.

Živković je potvrdio da pregovaraju sa Rusima, ali nije želio da otkriva bilo kakve detalje razgovora.

- Mogu samo reći da će ako dobijemo ovaj posao, a vjerujem da hoćemo, to biti spas za "Unis" i mi ćemo postati ozbiljna firma. Time bismo uposlili sve naše kapacitete - kazao je Živković.

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturiranja "Unisa" u septembru 2016, a taj dokument dobio je zeleno svjetlo krajem aprila 2017. godine. Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC "Luka Šamac", čiji je vlasnik "Balkan stil", koji je i vlasnik "Unisa".

Istrage

Kolaps "Unisa" doveo je u probleme i Izvozno-kreditnu agenciju BiH, koja mu je izdala garancije vrijedne više od 150 miliona maraka, iako je njen kapital iznosio svega oko 52 miliona. Ovim preduzećem i stanjem u agenciji koja je dospjela na ivicu propasti bavila se i istražna komisija Parlamenta BiH čiji su zaključci proslijeđeni pravosudnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana