Рад термоелектране доведен у питање

Срна
Рад термоелектране доведен у питање

Требиње - Предузеће Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ "Гацко" покренуло је пред Судом БиХ управни спор против Канцеларије за разматрање жалби БиХ због "незаконито проведеног поступка" по жалбама фирме Нискоградња "Марјановић" ДОО Приједор, чиме је рад овог енергетског предузећа доведен у питање, речено је Срни у информативној служби РиТЕ "Гацко".

Како би се обезбиједио угаљ за несметан рад ТЕ "Гацко", радове откривке је требало извршити најкасније до новембра ове године, што је, како се наводи, онемогућила Канцеларија за разматрање жалби БиХ незаконитим рјешењима да се спроведе поступак јавне набавке.


"Престанком рада Термоелектране наступиле би несагледиве посљедице не само по РиТЕ жГацкож него и по цијели енергетски систем Републике Српске које би биле изражене у више десетина милиона марака", кажу у овом предузећу.

Канцеларија за разматрање жалбе БиХ, како наводе у РиТЕ "Гацко", у два наврата покушала је да натјера ово предузеће да тендерски документ сачини супротно одредбама више закона, првенствено Закона о рударству и противно пројектној документацији према којој се радови изводе.

"РиТЕ жГацкож је зависно предузеће које је на вријеме и према годишењем плану још у марту ове године покренуло поступак набавке за извођење радова, али због своје зависности неопходно је било прибавити сагласности Електропривреде Републике Српске /ЕРС/ и Владе Републике Српске и спровести поступак набавке према закону", кажу у Информативној служби.

У РиТЕ "Гацко" истичу да је предузеће два пута покушало да спроведе отворени јавни поступак што је блокирано жалбама Нискоградње "Марјановић" и рјешењима Канцеларије за разматрање жалби.

Претходних година, како кажу, расписивани су идентични тендерски документи због недостатка сопствене механизације и њене специфичности коју они не посједује, те да никада није било жалби.

У РиТЕ истичу да је све ово довело РиТЕ "Гацко" у ситуацију да неће имати довољне количине угља за снабдијевање Термолектране, наводећи да угља имају највише за мјесец и по дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана