Рачуни под будним оком инспектора

Анита Јанковић-Речевић
Рачуни под будним оком инспектора

Бањалука - Порески обвезници у Српској поприлично су недисциплиновани када је ријеч о евидентирању промета путем фискалних каса, због чега ће издавање рачуна у наредном периоду бити под будним оком инспектора Пореске управе РС.

Инспектори су за десет мјесеци ове године обавили 2.993 контроле и у чак 1.200 случајева утврдили неправилности.

Из Пореске управе је саопштено да је приликом тих контрола издат 1.321 прекршајни налог на укупан износ казни од 950.750 КМ, док је 425 пореских обвезника затворено на 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

- С циљем подизања свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, чиме се даје допринос борби против сиве економије и повећава републичка економска снага, поново смо покренули кампању “Корак предузми, рачун узми” - истакли су у Пореској управи РС.

Навели су да ће у наредном периоду појачати рад инспектора на терену, који ће контролисати пословне субјекте с циљем побољшања дисциплине пореских обвезника када је ријеч о издавању фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

- Инспектори ће контроле обављати сваког радног дана, али и у дане викенда у смјенама. Позивамо пореске обвезнике да поштују прописе и себе не доведу у ситуацију да за вријеме новогодишњих и божићних празника буду затворени на период од 15 дана због неиздавања фискалног рачуна - рекли су у Пореској управи и додали да дјелују и превентивно кроз медијску кампању.  

Из ове институције поручују да је важно промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест грађана, с обзиром на то да без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу и добије поврат новца.

- Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права и буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет, чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање... Контролама спречавамо пореске обвезнике да раде нелегално, утаје порез и буду нелојална конкуренција послодавцима који издају фискалне рачуне - речено је у Пореској управи.

Члан Удружења економиста РС “SWOT” Предраг Дудуковић каже да је неиздавање фискалних рачуна проблем који се не може лако ријешити, те да потрошачи морају бити савезник у његовом превазилажењу.

- Купци приликом сваке куповине морају захтијевати да им се изда рачун. То је њихова законска обавеза, а и на тај начин ће бити сигурни да их инспектор неће казнити приликом изласка из продавнице без рачуна - рекао је Дудуковић.

Он сматра да казне за неиздавање рачуна нису високе, те да би их требало повећати, нарочито за оне пореске обвезнике које инспектори више пута затекну у неизвршењу својих обавеза.

Пријаве

Из Пореске управе апеловали су на грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна обавезно пријаве. То могу учинити путем и мејл адресе контактЖпорескауправарс.орг или позивом на бројеве телефона који су истакнути на интернет страници Пореске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана