РС највише зарађује од Хрватске

Маријана Миљић
РС највише зарађује од Хрватске

Бањалука - РС у трговини са иностранством најбоље резултате остварује са Хрватском јер је само прошле године извоз у ту земљу надмашио увоз за скоро 250 милиона марака.

Српска, према статистичким подацима, са осам земаља има позитиван трговински биланс и у њих више извози него што долази робе у обрнутом смјеру.

Највећи трговински суфицит након Хрватске остварен је са Црном Гором од 90,75 милиона, а слиједи Аустрија гдје је извезено 89,67 милиона марака више робе него што је из ње увезено.

Крајњи резултат у трговини са Швајцарском је плус 72,06 милиона, Словенијом 67,26 милиона, Словачком 44,95 милиона, а Холандијом 29,18 милиона КМ. На посљедњој позицији налази се Бугарска на чије тржиште извозници пласирају 1,40 милиона марака више робе него што из те земље стигне у РС.

У Привредној комори РС истичу да Српска остварује најбољи резултат у трговини са Хрватском захваљујући извозу пољопривредних производа.

- Извозници у Хрватску пласирају највеће количине млијека и млијечних прерађевина, те велике количине воћа и поврћа. Простора за повећање извоза у ту земљу има и даље и надам се да ће он бити и искоришћен у овој години - казао је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић.

Структура извоза у Црну Гору је потпуно другачија и, према Видићевим ријечима, за добар резултат најзаслужније су прехрамбена и прерађивачка индустрија. У тој земљи завршиле су највеће количине ајвара, ђувеча и осталих прехрамбених артикала.

- Суфицит у робној размјени са Швајцарском постигнут је захваљујући извозу врата, прозора и коване ограде. Домаћа предузећа на тржиште Аустрије пласирају велике количине производа из дрвопрерађивачке индустрије. Добри резултати у трговини са овим земљама могу бити још унапријеђени и тиме би додатно падао укупан дефицит који РС има у робној размјени са иностранством - казао је Видић.

Вриједност робне размјене РС са иностранством достигла је прошле године 8,330 милијарди КМ. На извоз се односи 3,476 милијарди, а на увоз 4,857 милијарди марака. Стопа покривености увоза извозом износила је 71,6 одсто и највећа је од када постоји РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана