Путиново њет гасном гиганту

Танјуг
Путиново њет гасном гиганту

Москва - Предсједниик Русије Владимир Путин наложио је да се размотри могућност давања права независним произвођачима за извоз гаса са нових налазишта Сибира и Истока.

Налог, чији је рок за реализацију 1. септембар ове године, Путин је дао током засједања предсједниичке комисије за енергетику, са текстом протокола, у који је Интерфакс имао увид.

Такође је наложено влади да проучи могућност учешћа независних произвођача у изградњи система за транспорт гаса у Источном Сибиру и на Далеком Истоку под економски исплативим условима. С предлогом о либерализацији извоза гаса на истоку Руске Федерације наступио је и шеф Росњефта, Игор Сечин, на засједању комисије почетком јуна.

Поред тога, Путин је наложио да се размотри питање транспорта гаса Росњефта гасоводом "Сахалин енерџи", који припада оператеру пројекта Сахалин. И то је раније предложио Сечин.

Поред Росњефта, налазишта гаса у Источном Сибиру и на Далеком Истоку експлоатишу и Сургутњефтегас, "Петромир" Генадија Тимченка, Иркутска нафтна компанија и Јакутска топлотно-енергетска компанија, подсјећа лист Вједомости.

Сечин је раније рекао да његова компанија намјерава да тужи Гаспром због спречавања приступа конкуренције гасоводу Снага Сибира, којим ће се руски гас транспортовати на Далеки Исток и у Кину.

Шеф Гаспрома Алексеј Милер је рекао да се гасовод Снага Сибира издржава само на бази ресурса Гаспрома. Поред тога, навели су у компанији, најављени планови Росњефта о производњи гаса на Истоку нису засновани на залихама, него на ресурсима који тек треба да буду потврђени.

Росњефт сматра да је таква позиција Гаспрома у супротности са законом и са циљевима развоја Сибира и Далеког Истока. Влада разматра два начина за приступ "независног" гаса гасоводу Снага Сибира. Један је да независни произвођачи изграде капацитете за извоз гаса о свом трошку и у корист купаца, или да продају гас Гаспрому по извозним нет-бек цијенама.

Укупни обим инвестиција у Снагу Сибира процјењује се на 55 милијарди долара, подсјећа Интерфакс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана