Putin sprema novi udarac na Zapad?

Blic
Putin sprema novi udarac na Zapad?

Moskva - Rusija bi, nakon zabrane uvoza hrane sa Zapada, mogla da uvede i blokadu za automobile. To najviše brige zadaje njemačkim i francuskim auto-gigantima.

Prema pisanju lista „Vedomosti", ruskog projekta „Fajnenšel tajmsa" i „Volstrit džornala", opcija zabrane uvoza automobila bila bi moguća ukoliko Amerika i njeni evropski saveznici krenu s još jačim sankcijama protiv Rusije.

U prvoj polovini ove godine 27 odsto automobila na rusko tržište stiglo je iz uvoza, kao i 46 odsto kamiona i 13 odsto autobusa, a među prvih deset najprodavanijih brendova polovina su evropske i američke firme.

Francuski „Reno" drugi je po prodaji u Rusiji, iza neprikosnovene domaće „Lade" pa bi ovo bio težak udarac i za anemičnu privredu Francuske, koja je stagnirala u drugom kvartalu ove godine.

Međutim, tu se radi prije svega o ekonomičnom modelu „logan", koji je jedini evropski auto među pet najprodavanijih modela na ruskom tržištu. Finansijski bi još veće posljedice mogli da osjete njemački proizvođači luksuznih automobila, a s njima i njemačka privreda koja je u istom kvartalu zabilježila neočekivani minus.

Prema podacima Udruženja evropskog biznisa (AEB), „Mercedes-Benc" je u 2013. u Rusiji prodao 44.376 vozila, što je za 19 odsto više u odnosu na godinu prije, pa je jasno zašto gigantu iz Štutgarta nikako ne bi odgovarao novi talas ruskih sankcija. Jerg Šrajber iz Komiteta proizvođača automobila AEB-a kaže za „Dojče vele" da su veoma zabrinuti zbog vijesti iz Rusije.

"Nadamo se da će Rusija dva puta razmisliti prije preduzimanja takvih mjera pošto bi one naškodile proizvođačima", navodi Šrajber.

Prema njemačkim medijima, ruski premijer Dmitri Medvedev već je izdao dekret o drastičnom smanjenju uvoza zapadnih limuzina za potrebe visokih vladinih službenika.

Njemačka je od početka krize u Ukrajini, koja je i donijela tri talasa zapadnih sankcija i ruski protivodgovor, igrala oprezno s Vladimirom Putinom, ruskim predsjednikom, ne ističući se u povicima za kažnjavanje. Ipak, kancelarka Angela Merkel je za posljednju „treću fazu" dobila dozvolu njemačkih industrijalaca, što bi sada moglo da im se obije o glavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana