Путин спрема нови ударац на Запад?

Блиц
Путин спрема нови ударац на Запад?

Москва - Русија би, након забране увоза хране са Запада, могла да уведе и блокаду за аутомобиле. То највише бриге задаје њемачким и француским ауто-гигантима.

Према писању листа „Ведомости", руског пројекта „Фајненшел тајмса" и „Волстрит џорнала", опција забране увоза аутомобила била би могућа уколико Америка и њени европски савезници крену с још јачим санкцијама против Русије.

У првој половини ове године 27 одсто аутомобила на руско тржиште стигло је из увоза, као и 46 одсто камиона и 13 одсто аутобуса, а међу првих десет најпродаванијих брендова половина су европске и америчке фирме.

Француски „Рено" други је по продаји у Русији, иза неприкосновене домаће „Ладе" па би ово био тежак ударац и за анемичну привреду Француске, која је стагнирала у другом кварталу ове године.

Међутим, ту се ради прије свега о економичном моделу „логан", који је једини европски ауто међу пет најпродаванијих модела на руском тржишту. Финансијски би још веће посљедице могли да осјете њемачки произвођачи луксузних аутомобила, а с њима и њемачка привреда која је у истом кварталу забиљежила неочекивани минус.

Према подацима Удружења европског бизниса (АЕБ), „Мерцедес-Бенц" је у 2013. у Русији продао 44.376 возила, што је за 19 одсто више у односу на годину прије, па је јасно зашто гиганту из Штутгарта никако не би одговарао нови талас руских санкција. Јерг Шрајбер из Комитета произвођача аутомобила АЕБ-а каже за „Дојче веле" да су веома забринути због вијести из Русије.

"Надамо се да ће Русија два пута размислити прије предузимања таквих мјера пошто би оне нашкодиле произвођачима", наводи Шрајбер.

Према њемачким медијима, руски премијер Дмитри Медведев већ је издао декрет о драстичном смањењу увоза западних лимузина за потребе високих владиних службеника.

Њемачка је од почетка кризе у Украјини, која је и донијела три таласа западних санкција и руски противодговор, играла опрезно с Владимиром Путином, руским предсједником, не истичући се у повицима за кажњавање. Ипак, канцеларка Ангела Меркел је за посљедњу „трећу фазу" добила дозволу њемачких индустријалаца, што би сада могло да им се обије о главу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана