Putin dužnicima: Sami ste krivi

Tanjug
Putin dužnicima: Sami ste krivi

Moskva - Dužnici ruskih banaka moraju da budu svjesni da sami snose odgovornost za situaciju u kojo se nalaze, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Korporativni dužnici koji sada aktivno posežu za resursima ruskih banaka zbog ograničenog pristupa stranim tržištima kapitala, moraju da budu svjesni svojih rizika i treba disciplinovano da izvršavaju obaveze, ukazao je Putin.

On je, u susretu sa direkotorm VTB Andrejem Kostinom, naglasio da dužnici ruskih banaka moraju da budu svjesni da sami snose odgovornost za sve rizike koji mogu nastati kao rezultat njihove privredne aktivnosti, a ne kao rezultat geopolitike.

"Znamo za pitanja i probleme koji mogu nastati ako neko od učesnika ekonomske aktivnosti ne poštuje finansijsku disciplinu i ne prati nivo svojih kreditnih obaveza", rekao je Putin.

"To je potpuno pravilan stav jer se mi zaista suočavamo sa činjenicom da ne uvažavaju svi naši klijenti u punoj mjeri tržišne uslove, uključujući i međunarodne", odgovorio je Kostin. On je dodao da postoji niz klijenata koji su se previše opteretili kreditima a onda pokušavaju da se obrate za pomoć državi ili da dobiju neke posebne uslove od bankarskog sektora.

Ipak veoma je važno da postoje bankarska disciplina i disciplina plaćanja i uopšte disciplina i da svako odgovara za sebe. To je, prema Kostinu, pravi pristup kog će se VTB pridržavati.

Putin se saglasio da je to ključna stvar i da je se moraju pridržavati svi učesnici ekonomskih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana