Putin: Od nas zavisi 300.000 radnika

Tanjug
Putin: Od nas zavisi 300.000 radnika

Moskva - Trgovinski promet između Rusije i SAD povećan je sedam odsto, dok je sa Njemačkom taj obim u padu, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je istovremeno ukazao da će odliv kapitala iz Rusije ove godine dostići 120 do 130 milijardi dolara.

U susretu s predstavnicima Savezne skupštine on je priznao da je to velika cifra, ali je podsjetio da je 2008. godine ona bila još viša - 137 milijardi dolara, preneo je Tas.

"U četvrtom tromjesečju ove godine naše kompanije treba da isplate na osnovu kredita oko 115-130 milijardi dolara. To je normalno", dodao je Putin.

Povlačenje kapitala predsjednik je takođe objasnio mjenjačkim poslovima koje obavljaju Rusi. Prema njemu, 50 odsto odliva kapitala su operacije koje obavljaju građani. On je objasnio da oni mijenjaju rublje u druge valute, dolar, evro.

"Ali to je novac koji ostaje u zemlji, on nigde nije nestao", ukazao je šef države.

Obim prometa s Evropskom unijom smanjen je 4,3 odsto, a uvoz iz tih zemalja je smanjen od 7,0 do 10 odsto zavisno od zemlje, ukazao je Putin na sastanku s predstavnicima Savezne skupštine.

Uvoz iz SAD, prema njegovim riječima, povećan je 23 odsto, dok je trgovinski promet sa Saveznom Republikom Njemačkom pao 3,9 odsto. Prema podacima njemačkih stručnjaka, dodao je Putin, na poslovima isporuke radi 60.000 ljudi. U cjelini od privrede Rusije zavisi 300.000 radnih mjesta.

"Ali ko je od ozbiljnih ljudi zainteresovan da se sačuva takva tendencija. Nema takvih. Ja mislim da sam život postavi mnoge stvari na svoje mjesto", rekao je predsjednik.

"Kod nas pada trgovinski promet s evropskih zemljama koje su naš glavni trgovinsko-ekonomski partner. Ali uvjeravam vas, da to tamo nikoga ne raduje".

On je naglasio da pad trgovinskog prometa nije rezultat samo pada svjetskih cijena energenata nego i onog što se dešava u kreditno-monetarnoj sferi.

"To takođe ograničava mogućnosti za naše kompanije koje se bave uvozom robe", kazao je šef države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana