Putin: Možda privatizujemo Gasprom

Tanjug
Putin: Možda privatizujemo Gasprom

Moskva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin ne isključuje mogućnost privatizacije paketa akcija najvećih energentskih kompanija, rekao je na forumu "Rusija zove" u Moskvi.

Putin je podsjetio da je u predizibornim aktivnostima govorio da će se baviti privatizacijom, ali je tada "stavio u zagrade energetske kompanije", prenio je Interfaks.

Sada se situacija menja i "ja nisam siguran da treba da očuvamo tu poziciju", kazao je šef države. On je dodao da se sada razmatra mogućnost izlaska na tržište s velikim paketima najvećići ruskih energetskih kompanija koje se nalaze pod kontrolom države.

Putin je takođe rekao da će vlasti nastaviti da se fokusiraju na privlačenje stranih investicija. Napomenuo je i da neće biti masovne revizije privatizacije, ali u slučaju novonastalih pitanja o primjeni zakona prilikom privatizacije, ona će biti razmotrena.

Ruski predsjednik smatra da su antiruske sankcije "potpuna glupost" i da će imati negativne posljedice za globalnu ekonomiju.

Odgovarajući na pitanja učesnika investicionog foruma Rusija zove, šef države je istakao da se Moskva spokojno odnosi prema ograničenjima koja su joj nametnuta i da "nije potrebno da se zadržavamo na tome".

Pri tome, Putin smatra da sankcije narušavaju osnovne principe Svjetske trgovinske organizacije, podrivajući povjerenje u međunarodne finansijske institucaje i valute.

Rusija namjerava da intenzivira korišćenje nacionalnih valuta u trgovanju energetskim resursima, kako s Kinom, tako i sa drugim zemljama, naglasio je ruski predsjednik.

Nedavno je ruska kompanija Gaspromnjeft realizovala probnu isporuku nafte u Kinu za rublje, podsjetio je on i dodao da će se nacionalna valuta koristiti i u drugim spoljnotrgovinskim poslovima, kako sa Kinom, tako i sa drugim zemljama.

Putin je na investicionom forumu istakao i da Rusija ne planira da uvodi bilo kakva devizna ograničenja ili ograničenja u kretanja kapitala.

On je ukazao da centralna banka ima dovoljno instrumenata da obezbjedi finansijsku stabilnost, a da prelazak na ciljanu inflaciju i plivajući devizni kurs ne znači potpuno odbacivanje intervencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana