Путин: Можда приватизујемо Гаспром

Танјуг
Путин: Можда приватизујемо Гаспром

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин не искључује могућност приватизације пакета акција највећих енергентских компанија, рекао је на форуму "Русија зове" у Москви.

Путин је подсјетио да је у предизиборним активностима говорио да ће се бавити приватизацијом, али је тада "ставио у заграде енергетске компаније", пренио је Интерфакс.

Сада се ситуација мења и "ја нисам сигуран да треба да очувамо ту позицију", казао је шеф државе. Он је додао да се сада разматра могућност изласка на тржиште с великим пакетима највећићи руских енергетских компанија које се налазе под контролом државе.

Путин је такође рекао да ће власти наставити да се фокусирају на привлачење страних инвестиција. Напоменуо је и да неће бити масовне ревизије приватизације, али у случају новонасталих питања о примјени закона приликом приватизације, она ће бити размотрена.

Руски предсједник сматра да су антируске санкције "потпуна глупост" и да ће имати негативне посљедице за глобалну економију.

Одговарајући на питања учесника инвестиционог форума Русија зове, шеф државе је истакао да се Москва спокојно односи према ограничењима која су јој наметнута и да "није потребно да се задржавамо на томе".

При томе, Путин сматра да санкције нарушавају основне принципе Свјетске трговинске организације, подривајући повјерење у међународне финансијске институцаје и валуте.

Русија намјерава да интензивира коришћење националних валута у трговању енергетским ресурсима, како с Кином, тако и са другим земљама, нагласио је руски предсједник.

Недавно је руска компанија Гаспромњефт реализовала пробну испоруку нафте у Кину за рубље, подсјетио је он и додао да ће се национална валута користити и у другим спољнотрговинским пословима, како са Кином, тако и са другим земљама.

Путин је на инвестиционом форуму истакао и да Русија не планира да уводи било каква девизна ограничења или ограничења у кретања капитала.

Он је указао да централна банка има довољно инструмената да обезбједи финансијску стабилност, а да прелазак на циљану инфлацију и пливајући девизни курс не значи потпуно одбацивање интервенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана