Puhalac: Južni tok će u nekoj formi biti realizovan

Srna
Puhalac: Južni tok će u nekoj formi biti realizovan

Beograd - Za Republiku Srpsku je "Južni tok" od izuzetnog značaja i Srpska se nada da će ovaj projekat u nekoj formi biti realizovan - rekao je Srni direktor preduzeća "Gas-Res" Slobodan Puhalac.

"Druge alternacije ne vidimo, ne postoje i moraće se to uraditi, to će sve biti u sklopu političkih odnosa koji će, nadam se, brzo biti razriješeni. Inače, svi smo na gubitku", rekao je Puhalac koji je u Beogradu učestvovao na skupu "Energetske perspektive regiona".

On je izrazio nadu da će, ipak, vrijeme velikih političkih i geopolitičkih kombinatorika proći i da će se svi "okrenuti nekom radu i poslu, a onda će to dovesti do realizacije žJužnog tokaž".

Puhalac je naveo da je, što se tiče Republike Srpske, realizacija gasovoda "Južni tok" nasilno i bez adekvatnih razloga prekinuta.

"Ja Evropu doživljavam kao mjesto otvorenosti i konkurencije. To je bila prilika da se pusti da se napravi gasovod, a konkurencija će poslije odrediti ko će, kako i šta raditi", rekao je Puhalac.

Na pitanje da li će "Turski tok" moći da nadoknadi "Južni tok", Puhalac je rekao da su Evropa i Balkan 400 kilometara zapadno od "Turskog toka", ali da postoje neke informacije od evropskih privrednika da svi osjećaju potrebu za gasom kao energentom i svi će, vjerovatno, biti na fonu da se nađe rješenje.

"Da li će to biti kombinacija klasičnog turskog i tursko-bugarskog, to ćemo vidjeti. Mi nešto od toga želimo, a ja i osjećam da će to biti", rekao je Puhalac, navodeći da je on, u svakom slučaju, optimista.

Što se tiče LMG terminala na Krku, on je podsjetio na izvještaje hrvatskih medija da su mladi inženjeri koji su počeli raditi na tom projektu sada u penziji. "Znači, to je jedna isprazna priča", rekao je Puhalac.

On je naglasio da se može biti optimista po pitanju energetske bezbjednosit Republike Srpske u budućnosti, ali je napomenuo da Srpska ima i drugih energenata, prije svega ima dovoljno električne energije.

"Kamo sreće da je ne izvozimo mnogo, nego da je potrošimo u vlastitoj industriji. Pred nama je borba, nešto možemo prihvatiti, za nešto se moramo boriti, moramo biti aktivni, ne smijemo biti poslušnici", rekao je Puhalac.

On je naveo da je za Srpsku Sekretarijat energetske zajednice, o kojem se mogu čuti pohvale, izvor političkog pritiska da se napravi unitarna BiH.

"To je dovoljan razlog da se suprotstavimo tom mišljenju", dodao je Puhalac.

On je podsjetio da je kao nekadašnji ministar u Sarajevu potpisao inicijalne prijedloge za transjadranski jadransko-jonski gasovod 2007. godine, ali da do danas ništa nije urađeno.

"Tako će biti i sa drugim projekcijama, a žJužni tokž je bio na vratima da se razvije", rekao je Puhalac.

Skup "Energetske perpektive regiona" organizovala je "Kolor pres grupa" u saradnji sa kompanijama iz gasnog i naftnog sektora Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana