Pšenica u silosu, muke sa cijenom

Marina Čigoja
Pšenica u silosu, muke sa cijenom

Banjaluka - Žetva pšenice u Srpskoj u punom je jeku, ali poljoprivrednike muči neizvjesnost u vezi sa otkupnom cijenom hljebnog žita i niska ponuda koju su dobili od mlinara.

Mlinari su nagovijestili da je maksimalna otkupna cijena koji mogu da ponude 32 feninga po kilogramu, dok poljoprivrednici poručuju da je svaka ponuda ispod 40 feninga neprihvatljiva. Ratari kažu da su prošle godine prodavali pšenicu za 35 feninga po kilogramu, ali da je to vrlo loša cijena i da ne mogu imati rentabilnu proizvodnju bez 40 feninga.

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da otkupnu cijenu još niko ne zna i optužuje mlinare i pekare da su nekorektni.

- Mi imamo fenomen da je mlinarima i pekarima skupa domaća pšenica pa uvoze jeftinu iz inostranstva, a narodu prodaju hljeb po paprenoj cijeni - rekao je Usorac.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kazao je da poljoprivrednici rade punom parom, ali da ih kao i prethodnih godina muči što se ne zna otkupna cijena pšenice.

- Ukoliko vremenski uslovi dozvole očekujemo da će žetva za sedam dana biti završena. Očito je da će kao i do sada neko do posljednjeg dana kalkulisati sa formiranjem cijene - rekao je Marinković navodeći da je argument proizvođača i odličan kvalitet ovogodišnjeg roda.

Prema Marinkovićevim riječima, površine pod pšenicom su ove godine znatno umanjene. Dok je prošle zasijano 40.000 hektara, ove godine će žetva biri obavljena na samo 28.000 do 30.000 hektara. Zbog toga se očekuje veći uvoz pšenice iz Srbije i Mađarske.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine Ostoja Nikolić kaže da je u Semberiji požnjeveno oko 90 odsto pšenice, ali da prinos pšenice nije na planiranom nivou.

- Veći problem od toga je što cijenu pšenice još niko ne zna i poljoprivrednici su prinuđeni da je lageruju. Očito je da mlinari kupuju vrijeme jer kada preuzmu pšenicu od nas poslije mogu i da diriguju cijenu - kazao je Nikolić.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos kaže da cijena pšenice na berzi u Novom Sadu iznosi 27 feninga po kilogramu i da toliko mogu da ponude i za pšenicu u RS plus troškove prevoza.

- Mlinari su rekli da kao stimulans domaćoj pšenici mogu dati još fening tako da bi maksimalna cijena bila 31 do 32 feninga. Ali, to je stvar mlinova, mi ne možemo nikoga obavezati, nema dogovorene cijene jer je ona tržišna i formira se na berzi - naglasio je Kos i dodao da su na području Semberije i Posavine mlinovi već počeli da primaju pšenicu, a da je cijena stvar dogovora kupca i prodavca.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS juče je saopšteno da su im predstavnici mlinske i pekarske industrije prenijeli opredjeljenje za otkup kompletnog roda domaće pšenice koja ispunjava uslove za ishranu stanovništva, dok bi ostatak preusmjerili u proizvodnju stočne hrane.

Subvencije

Proizvođači će od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imati podsticaj za ovogodišnju proizvodnju merkantilne pšenice od 250 KM po hektaru pod uslovom da su zasijali minimalno 1,5 hektara. Osim toga na raspolaganju im je i premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu u iznosu pet feninga po kilogramu i regresirani dizel koji je jeftiniji za 60 feninga po litru od tržišne cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana