Prvi fiskalni računi u Brčkom 15. februara

Milijana Latinović
Prvi fiskalni računi u Brčkom 15. februara

Brčko - Komisija za fiskalizaciju u Brčko distriktu izabrala je tri zastupnika opreme, a prvi fiskalni računi biće 15. februara uvedeni u prodavnice i ugostiteljske objekte.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” predsjednik Komisije za fiskalizaciju u Brčko distriktu Safet Rizvanović, naglasivši da će fiskalizacija biti sprovedena u tri faze.

- Izabrana su tri registrovana proizvođača i distributera fiskalnih kasa, štampača i druge opreme koji su registrovani u Brčko distriktu. U toku je sertifikacija fiskalnih uređaja tih proizvođača - rekao je Rizvanović.

On je pojasnio da će nakon završetka procesa sertifikacije te firme potpisati ugovor sa Direkcijom za finansije distrikta kako bi mogle da prodaju uređaje poreskim obveznicima. Među kriterijumima na osnovu kojih su birani distributeri, ističe Rizvanović, firme su trabale da dokažu da imaju određenu finansijsku stabilnost, obezbijede neopozivu garanciju na svoje proizvode i servis na području distrikta, kao i da posjeduju tehničke i kadrovske potencijale za obavljanje ove djelatnosti.

- Dinamika uvođenja fiskalnih kasa određuje se shodno prioritetima i djelatnostima. Među prvima fiskalne račune počeće izdavati prodavnice i kafići. Sve je podijeljeno u tri ciklusa. Prvi će trajati od 15. februara do 15. marta, drugi od 15. marta do 30. aprila, a treći od 1. maja do kraja ove godine - pojasnio je Rizvanović, naglasivši da se procjenjuje da će na području distrikta biti uvedeno oko 5.000 fiskalnih uređaja.

On je istakao da će fiskalizacije biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim zanatima i oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu. 

- Obuhvat fiskalizacijom u Brčko distriktu biće nešto drugačiji u poređenju sa entitetima. Tako su, za razliku od Republike Srpske, a na osnovu izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji, u sistem fiskalizacije u distriktu uvedena i veleprodaja, kao i advokatska djelatnost - rekao je Rizvanović i dodao da su sva sprovedbena akta za uvođenje sistema fiskalizacije donesena, te da u idućem periodu slijedi nabavka neophodnog softvera kako bi proces mogao započeti u planiranom roku.

Prema ranijim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najveći broj izvještaja o postojanju osnova sumnje da je učinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza odnosio se na obveznike koji imaju sjedište u Brčko distriktu.

Siva ekonomija

Safet Rizvanović je naglasio da je značaj uvođenja fiskalizacije višestruk, da će omogućiti suzbijanje sive ekonomije, pouzdano evidentiranje prometa u realnom vremenu, kao i izbjegavanje nelojalne konkurencije i preferiranje bezgotovinskog prometa.

- Osim uvođenja fiskalnih kasa, neophodno je animirati javnost i razviti poresku kulturu potrošača - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana