Provjerene plinske boce za miran san ukućana

Danijela Stokanić
Provjerene plinske boce za miran san ukućana

Banjaluka - Kompanija "Krajinapetrol" uništila je više od 1.000 neispravnih plinskih boca u ovlašćenoj punionici plina u Ramićima kod Banjaluke, pokazavši brigu o bezbjednosti stanovnika RS koji ovaj energent koriste u svojim domaćinstvima.

U ovoj društveno-odgovornoj kompaniji ističu da se u punionici Ramići obavlja i redovna kontrola ispravnosti i atestiranje boca i ventila uz obavezno prisustvo termoenergetskog inspektora. Za uništavanje boca svu štetu snosi "Krajinapetrol", koji je građanima za preuzete neispravne boce u zamjenu daje ispravne.

Prema riječima direktora kompanije Milovana Bajića, svaka boca mora proći kontrolu, posebno kada je riječ o ispravnosti ventila i napunjenosti boce. Mnoge benzinske pumpe koje pune plinske boce, dodao je, ne samo da krše zakon, nego i dovode u pitanje bezbjednost onih koji ih koriste.

- Boce građana, benzinskih pumpi i drugih distributera, odnosno naših klijenata, koje ne prođu kontrolu, uništavaju se pod presom. To se radi kako pojedinci ne bi došli u iskušenje da ih ponovo koriste u nekim drugim nelegalnim i neadekvatno opremljenim punionicama, kojih ima veoma mnogo - rekao je Bajić.

Kako bi se stalo u kraj neadekvatnom punjenju plinskih boca i drugim nezakonitostima koje su uzele maha, Bajić kaže da je prije donošenja pravilnika o pokretnoj opremi pod pritiskom, koji je u izradi, neophodno usvojiti pravilnik o izgradnji i uslovima rada punionica tečnog naftnog gasa (TNG-a).

- Taj pravilnik bi trebalo da definiše šta sve punionice treba da ispune kako bi dobile dozvolu za rad. To je na terenu vrlo labavo. Pravilnikom bi trebalo predvidjeti da sve punionice moraju obavezno atestirati i ispitivati boce prije punjenja TNG-a u njih - kazao je Bajić.

Dodao je da bi one punionice koje za to nemaju tehničke i kadrovske uslove trebalo da prikupljene i neatestirane boce šalju na pregled u punionice sa licencom.

- Za­ to bi trebalo da plaćaju naknadu i imaju potpisan ugovor sa ovlašćenim puniocima - kazao je Bajić. 

Na taj način troškovi atestiranja i održavanja boca, kaže on, ne bi kao do sada padao na teret nekoliko punionica, nego bi bili ravnomjerno raspoređeni.

- Postojeći pravilnici nisu toliko loši, kada bi se primjenjivali, jer pitanje boca je mnogo ozbiljnije nego što su, čini mi se, svjesni i građani i zakonodavci - istakao je Bajić dodajući da niko nema tačan podatak o tome koliko u BiH ima TNG boca, a procjenjuje se da ih je od 700.000 do više od milion.

Ako se ipak ostane pri donošenju pravilnika Bajić predlaže da se pitanje vlasništva nad bocama uopšte ne tretira, osim ako RS ne misli vršiti zamjenu kompletne ambalaže i subvencionisati taj proces.

- Takođe, ako se insistira na tome da su punionice i distributeri isključivo vlasnici boca, onda se mora definisati ko, kako i iz kojih sredstava će preuzeti boce od građana - rekao je Bajić.

To su samo neki od prijedloga ove kompanije koji će biti upućeni na adresu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Apel

Milovan Bajić je apelovao na stanovnike da treba redovno da  kontrolišu i uređaj na plin koji koriste. Takođe, treba povesti račina da boca ne bude prepuna plina, jer to može biti veoma opasno.

- Osim toga, potrošači prvenstveno treba da gledaju na kvalitet plina, jer na tržištu ima svega, dok "Krajinapetrol" ima stalnog, a samim tim, i provjerenog dobavljača - rekao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana