Провјера имовине власника радњи које не дају рачуне

Маријана Миљић
Провјера имовине власника радњи које не дају рачуне

Бањалука - Пореска управа РС најавила је да ће провјеравати приходе пореских обвезника који не издају фискалне рачуне и вриједност имовине њихових власника како би утврдили да ли оно што имају одговара њиховом пријављеном дохотку.

Директорица Пореске управе РС Зора Видовић каже за "Глас Српске" да ће порески обвезници код којих је утврђено да не издају фискалне рачуне имати посебан третман приликом контрола.

- Код њих ћемо утврђивати пореску основицу индиректном методом, јер њихове књиге не дају праву слику о приходима. За такве пореске обвезнике тражићемо укупан приход, али и податке о имовини власника. Од банака можемо добити износ на рачунима физичких лица, а од Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове о имовини. Тако ћемо утврдити да ли оно што посједују власници тих самосталних радњи одговара њиховом дохотку који су пријавили и дохотку радње коју воде - казала је Видовићева.

Инспектори Пореске управе РС открили су у уторак неправилности у скоро свакој другој контроли иако је била најављена акција у којој провјеравају да ли порески обвезници евидентирају промет путем фискалних каса и издају фискалне рачуне. Из Пореске управе је саопштено да су њихови инспектори у уторак обавили 53 контроле и у 29 случајева утврдили неправилности. У 31 случају су издали прекршајни налог на укупан износ казне од 18.500 КМ, док су за 17 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

Ситуација би вјероватно била још гора да Пореска управа путем више медија није најавила појачане контроле у оквиру кампање "Корак предузми, рачун узми". Циљ кампање је подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер тиме дају допринос борби против сиве економије и повећавању економске снаге РС. Контроле су потврдиле налаз Пореске управе да је дошло до пада дисциплине пореских обвезника код издавања фискалних рачуна, али и да грађани недовољно користе законску могућност да за купљену робу и извршене услуге узимају фискални рачун.

Видовићева каже да су утврдили да је дисциплина пореских обвезника прилично лоша јер приказују мале приходе.

- Због тога смо и покренули акцију у коју смо укључили све наше инспекторе у Српској како бисмо утврдили шта се дешава код тих обвезника. Још једном апелујемо на све институције и грађане да пријављују оне који не издају фискалне рачуне и да траже рачуне при свакој куповини и плаћеној услузи. Чим то ураде једном, други пут неће морати. Немогуће је само санкцијама утицати на пореску дисциплину. Потребна нам је и помоћ грађана - казала је Видовићева.

Због кршења законске обавезе издавања фискалних рачуна у 2017. је затворено више од 200 пореских обвезника, а у Пореској управи се надају да ће кампања коју су отпочели уродити плодом и утицати на промјену размишљања пореских обвезника, грађана и институција.

Радње које су у уторак привремено затворене

Зворник - Ресторан "304", "Хаитонг" подружница 2 и "Sportie Shisha Lounge"

Требиње - Кафе бар "Шумадија", "Амићи", Кафе бар "Колосеум" и Кафе бар "Вајт бар"

Соколац - Коноба "Кум", "Романијски рај" и Ресторан "Романија"

Источно Ново Сарајево - Пекара "Златно зрно" и Рибњак-ресторан "Топлик"

Рогатица - "Коноба-плус" и "БК-компани"

Власеница - "Бонафидес"

Приједор - "Левис шоп БИГ"

Угљевик - "Великс"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана