Promocija ulaganja i novih projekata

Danijela Stokanić
Promocija ulaganja i novih projekata

Banjaluka - Privlačenje investicija, promocija projekata i prezentacija trendova i prilika na tržištu nekretnina glavni su ciljevi prvog specijalizovanog međunarodnog sajma nekretnina i investicija „Banjaluka Invest Real Estate Edžpo 2017“.

Sajam će biti održan od 24. do 26. novembra u „Banjalučkom sajmu“, a članovi Organizacionog odbora manifestacije prezentovali su u nedjelju ciljeve zbog kojih su se odlučili na organizaciju i program sajma.

Idejni tvorac sajma Predrag Tešić kazao je da ova vrsta sajma postoji u svim većim gradovima i da Banjaluka kao administrativni i poslovni centar RS zaslužuje da bude na toj mapi.

- Pokrenuli smo ovaj projekat po ugledu na Nicu, Minhen, Moskvu, Beograd, Novi Sad, Budvu, Zagreb i druge gradove sa željom da širimo poslovne ideje, promovišemo investicije i doprinosimo razvoju tržišta nekretnina - kazao je Tešić.

Dodao je da postoji velika zainteresovanost, što potvrđuje broj prijavljenih izlagača iz BiH i regiona i da očekuju intenzivnije prijave kako se bude bližio početak sajma.

- Među izlagačima koji su potvrdili učešće su građevinske kompanije, investitori u izgradnju stambeno-poslovnih objekata, agencije za promet nekretnina, projektni biroi, banke, osiguravajuće kuće, institucije i opštine i gradovi na koje smo stavili jedan od fokusa u promotivnom smislu i kojima je zahvaljujući Ministarstvu trgovine i turizma obezbijeđena besplatna prezentacija - istakao je Tešić.

Član Organizacionog odbora i pomoćnik ministra trgovine i turizma RS Dragana Ristić istakla je da je turizam poslije energetike jedna od najperspektivnijih grana za ulaganje u Srpskoj.

- Ovaj sajam je jedinstvena prilika da predstavimo sve investicione projekte u turizmu, koji se odnose na banjski i planinski turizam i hotelsku infrastrukturu. Jedna od potencijalnih destinaciji za hotelsku i ski-infrastrukturu je Jahorina, dok su banjski centri uvijek otvoreni za javno-privatna partnerstva - istakla je Ristićeva.

Jedan od članova Organizacionog odbora i bivši ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Igor Vidović je istakao da Srpska ima velike kapacitete za ulaganje i da je dovoljno pogledati samo tržište nekretnina u Banjaluci.

- Ovo je prilika i za građane da se upoznaju sa namjerama investitora, što će im pomoći u planiranju kupovine nekretnina - kazao je Vidović.

Član Organizacionog odbora i zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Glasa Srpske“, koji je medijski pokrovitelj sajma, Darko Gavrilović istakao je da su panel diskusije, koje će biti sastavni dio sajma dodatni kvalitet ove manifestacije.

- Uz izložbeni dio najveće interesovanje vlada upravo za panel diskusije. Za njih smo pripremili najatraktivnije teme za naše tržište i veoma kvalitetne učesnike i moderatore - kazao je Gavrilović.

Sajam će biti zatvoren dodjelom nagrada izlagačima.

Program sajma

24. novembar

* Svečano otvaranje

* Panel - „Energetska efikasnost objekata“

* Panel - „Emisija obveznica u funkciji razvoja lokalnih zajednica“

* Panel - „Novi trendovi u građevinarstvu: primjena savremenih MTR sistema u tradicionalnoj gradnji“

* Prezentacija jednošalterskog sistema izdavanja građevinskih dozvola

25. novembar

* Uloga i aktivnosti Investiciono-razvojne banke RS

* Predstavljanje Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS

* Panel - „Uloga BFC u privlačenju investicija“

* Panel - „Evropska mreža preduzetništva“

* Osnivačka skupština udruženja „Posrednici u prometu nekretninama“

26. novembar

* Panel - „Investicije u turizmu“

* Dodjela nagrada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana