Промоција улагања и нових пројеката

Данијела Стоканић
Промоција улагања и нових пројеката

Бањалука - Привлачење инвестиција, промоција пројеката и презентација трендова и прилика на тржишту некретнина главни су циљеви првог специјализованог међународног сајма некретнина и инвестиција „Бањалука Инвест Реал Естате Еџпо 2017“.

Сајам ће бити одржан од 24. до 26. новембра у „Бањалучком сајму“, а чланови Организационог одбора манифестације презентовали су у недјељу циљеве због којих су се одлучили на организацију и програм сајма.

Идејни творац сајма Предраг Тешић казао је да ова врста сајма постоји у свим већим градовима и да Бањалука као административни и пословни центар РС заслужује да буде на тој мапи.

- Покренули смо овај пројекат по угледу на Ницу, Минхен, Москву, Београд, Нови Сад, Будву, Загреб и друге градове са жељом да ширимо пословне идеје, промовишемо инвестиције и доприносимо развоју тржишта некретнина - казао је Тешић.

Додао је да постоји велика заинтересованост, што потврђује број пријављених излагача из БиХ и региона и да очекују интензивније пријаве како се буде ближио почетак сајма.

- Међу излагачима који су потврдили учешће су грађевинске компаније, инвеститори у изградњу стамбено-пословних објеката, агенције за промет некретнина, пројектни бирои, банке, осигуравајуће куће, институције и општине и градови на које смо ставили један од фокуса у промотивном смислу и којима је захваљујући Министарству трговине и туризма обезбијеђена бесплатна презентација - истакао је Тешић.

Члан Организационог одбора и помоћник министра трговине и туризма РС Драгана Ристић истакла је да је туризам послије енергетике једна од најперспективнијих грана за улагање у Српској.

- Овај сајам је јединствена прилика да представимо све инвестиционе пројекте у туризму, који се односе на бањски и планински туризам и хотелску инфраструктуру. Једна од потенцијалних дестинацији за хотелску и ски-инфраструктуру је Јахорина, док су бањски центри увијек отворени за јавно-приватна партнерства - истакла је Ристићева.

Један од чланова Организационог одбора и бивши министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Игор Видовић је истакао да Српска има велике капацитете за улагање и да је довољно погледати само тржиште некретнина у Бањалуци.

- Ово је прилика и за грађане да се упознају са намјерама инвеститора, што ће им помоћи у планирању куповине некретнина - казао је Видовић.

Члан Организационог одбора и замјеник главног и одговорног уредника „Гласа Српске“, који је медијски покровитељ сајма, Дарко Гавриловић истакао је да су панел дискусије, које ће бити саставни дио сајма додатни квалитет ове манифестације.

- Уз изложбени дио највеће интересовање влада управо за панел дискусије. За њих смо припремили најатрактивније теме за наше тржиште и веома квалитетне учеснике и модераторе - казао је Гавриловић.

Сајам ће бити затворен додјелом награда излагачима.

Програм сајма

24. новембар

* Свечано отварање

* Панел - „Енергетска ефикасност објеката“

* Панел - „Емисија обвезница у функцији развоја локалних заједница“

* Панел - „Нови трендови у грађевинарству: примјена савремених МТР система у традиционалној градњи“

* Презентација једношалтерског система издавања грађевинских дозвола

25. новембар

* Улога и активности Инвестиционо-развојне банке РС

* Представљање Института за урбанизам, грађевинарство и екологију РС

* Панел - „Улога БФЦ у привлачењу инвестиција“

* Панел - „Европска мрежа предузетништва“

* Оснивачка скупштина удружења „Посредници у промету некретнинама“

26. новембар

* Панел - „Инвестиције у туризму“

* Додјела награда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана