Promjena vlasnika firme “Jelšingrad Livar” neće ugroziti poslovanje

Milijana Latinović
Promjena vlasnika firme “Jelšingrad Livar” neće ugroziti poslovanje

Banjaluka - Moguća promjena vlasničke strukture u banjalučkom preduzeću “Jelšingrad Livar” neće ugroziti poslovanje, a čelnici fabrike najavljuju da imaju ugovorene poslove do kraja septembra te da planiraju da povećaju proizvodnju čelika na 150 tona mjesečno.

Čelnici “Livar grupe”, koji su većinski vlasnici “Jelšingrad Livara”, ponudili su putem Banjalučke berze 23.990.415 akcija, koje čine 67,98 odsto osnovnog kapitala preduzeća, a s obzirom na to da se kupac još nije javio, rok za prodaju produžen je do 4. jula.

Preduzeće “Jelšingrad Livar” u petak je obišao i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i najavio pomoć Vlade Srpske u stabilizaciji poslovanja te firme. Nakon sastanka sa resornim ministrom, generalni direktor “Jelšingrad Livara” Miodrag Brdar istakao je da ovo preduzeće trenutno proizvodi 120 tona čelika mjesečno, te da im je cilj da povećaju proizvodnju i broj zaposlenih.

- Trudimo se da firmu stabilizujemo i povećamo broj zaposlenih. U protekla dva mjeseca primili smo sedam novih radnika, a povećavamo i plate. Eventualna promjena vlasničke strukture je nama usmeno naglašena još prije dvije godine od “Livara”. Riječ je o firmi koja ima svoje dvije livnice u Sloveniji, a s obzirom na to da mi radimo drugi tip čelika u odnosu na njih, oni nemaju interesa da dalje ulažu ovdje - rekao je Brdar i dodao da oko 70 odsto proizvoda izvoze na tržište zapadne Evrope, najviše u Italiju, Njemačku, Španiju i Francusku.

Naglasio je da promjena vlasnika može donijeti samo bolje ovom preduzeću jer logično bi bilo da livnicu čelika preuzme firma koja će se dalje baviti proizvodnjom čelika i obezbijediti nove kupce.

Govoreći o stanju u preduzeću, Brdar kaže da je situacija znatno bolja nego ranije, te da su lani u odnosu na 2017. godinu smanjili gubitak za oko 60 odsto, a prihod povećali za oko 40 odsto. Podsjetio je da je preduzeće zapalo u krizu 2014. godine kada su pale cijene nafte, a njihov tadašnji strateški partner iz Francuske propao.

Đokić je nakon obilaska pogona “Jelšingrad Livara” istakao da ovo preduzeće nije u krizi i da njegov opstanak nije doveden u pitanje.

- Moguća je samo vlasnička transformacija. Vlada RS je direktnim djelovanjem pokazala visok nivo razumijevanja, što je dovelo do toga da se preduzeće održi i mislim da je jedino tako moguće i u budućnosti poslovati. Vlada će i u budućnosti pružati podršku u razvijanju poslovnih aktivnosti ovog preduzeća - rekao je Đokić.

On je istakao da ima prostora da dio proizvodnog programa ovog preduzeća bude plasiran i na području Srpske.

- Nastojaćemo da “Jelšingrad Livar” preporučimo u inostranstvu, preko naših saradnika, za sklapanje novih ugovora - rekao je Đokić i dodao da Vlada RS nije razmatrala opciju da kupi ponuđene akcije ovog preduzeća.

 Energetski Projekti

Petar Đokić je istakao da će u RS u idućem periodu biti realizovano nekoliko važnih energetskih projekata, među kojima su izgradnja hidroelektrane “Bistrica” na istoimenoj rijeci i “Buk Bijele” na Drini.

- Hidroelektrana “Bistrica” predstavlja sistem od četiri manje hidroelektrane ukupne snage 39 megavata. Vrijednost projekta je oko 73 miliona evra. Obezbijeđene su građevinska i ekološka dozvola i lokacijski uslovi te riješeni imovinsko-pravni odnosi - rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana