Промјена власника фирме “Јелшинград Ливар” неће угрозити пословање

Милијана Латиновић
Промјена власника фирме “Јелшинград Ливар” неће угрозити пословање

Бањалука - Могућа промјена власничке структуре у бањалучком предузећу “Јелшинград Ливар” неће угрозити пословање, а челници фабрике најављују да имају уговорене послове до краја септембра те да планирају да повећају производњу челика на 150 тона мјесечно.

Челници “Ливар групе”, који су већински власници “Јелшинград Ливара”, понудили су путем Бањалучке берзе 23.990.415 акција, које чине 67,98 одсто основног капитала предузећа, а с обзиром на то да се купац још није јавио, рок за продају продужен је до 4. јула.

Предузеће “Јелшинград Ливар” у петак је обишао и министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић и најавио помоћ Владе Српске у стабилизацији пословања те фирме. Након састанка са ресорним министром, генерални директор “Јелшинград Ливара” Миодраг Брдар истакао је да ово предузеће тренутно производи 120 тона челика мјесечно, те да им је циљ да повећају производњу и број запослених.

- Трудимо се да фирму стабилизујемо и повећамо број запослених. У протекла два мјесеца примили смо седам нових радника, а повећавамо и плате. Евентуална промјена власничке структуре је нама усмено наглашена још прије двије године од “Ливара”. Ријеч је о фирми која има своје двије ливнице у Словенији, а с обзиром на то да ми радимо други тип челика у односу на њих, они немају интереса да даље улажу овдје - рекао је Брдар и додао да око 70 одсто производа извозе на тржиште западне Европе, највише у Италију, Њемачку, Шпанију и Француску.

Нагласио је да промјена власника може донијети само боље овом предузећу јер логично би било да ливницу челика преузме фирма која ће се даље бавити производњом челика и обезбиједити нове купце.

Говорећи о стању у предузећу, Брдар каже да је ситуација знатно боља него раније, те да су лани у односу на 2017. годину смањили губитак за око 60 одсто, а приход повећали за око 40 одсто. Подсјетио је да је предузеће запало у кризу 2014. године када су пале цијене нафте, а њихов тадашњи стратешки партнер из Француске пропао.

Ђокић је након обиласка погона “Јелшинград Ливара” истакао да ово предузеће није у кризи и да његов опстанак није доведен у питање.

- Могућа је само власничка трансформација. Влада РС је директним дјеловањем показала висок ниво разумијевања, што је довело до тога да се предузеће одржи и мислим да је једино тако могуће и у будућности пословати. Влада ће и у будућности пружати подршку у развијању пословних активности овог предузећа - рекао је Ђокић.

Он је истакао да има простора да дио производног програма овог предузећа буде пласиран и на подручју Српске.

- Настојаћемо да “Јелшинград Ливар” препоручимо у иностранству, преко наших сарадника, за склапање нових уговора - рекао је Ђокић и додао да Влада РС није разматрала опцију да купи понуђене акције овог предузећа.

 Енергетски Пројекти

Петар Ђокић је истакао да ће у РС у идућем периоду бити реализовано неколико важних енергетских пројеката, међу којима су изградња хидроелектране “Бистрица” на истоименој ријеци и “Бук Бијеле” на Дрини.

- Хидроелектрана “Бистрица” представља систем од четири мање хидроелектране укупне снаге 39 мегавата. Вриједност пројекта је око 73 милиона евра. Обезбијеђене су грађевинска и еколошка дозвола и локацијски услови те ријешени имовинско-правни односи - рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана