Proizvodnja struje za 37 odsto premašila plan

Proizvodnja struje za 37 odsto premašila plan 15.06.2018 15:32 | M. L.

Banjaluka - “Elektroprivreda RS” (ERS) bilježi dobre proizvodne rezultate od početka godine, a u prilog tome govori podatak da je ukupna proizvodnja u hidroelektranama za pet mjeseci iznosila 1.563,79 gigavat-sati, što je za 36,94 odsto više od plana.

U ERS-u kažu da za razliku od prošle godine, koju je okarakterisala izuzetno loša hidrologija na svim slivovima sa izuzetkom decembra, što je uticalo i na proizvodnju struje, u prvih pet mjeseci ove godine bilježe dobre proizvodne rezultate.

Ističu da je Termoelektrana “Ugljevik” u protekloj godini izvršila kapitalni remont i rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja, a u takvim uslovima Termoelektrana “Gacko” je sa ostvarenim rekordnim satima na mreži bila oslonac sistema.

Hidroelektrana “Bočac” lani je radila u posebnom režimu, radi obezbjeđenja uslova za izgradnju Hidroelektrane “Bočac dva”.

- “Hidroelektrane na Trebišnjici” za četiri mjeseca i 20 dana ove godine proizvele su onoliko struje koliko za cijelu prošlu godinu. Termoelektrane “Gacko” i “Ugljevik” su za prvih pet mjeseci proizvele 1449,61 gigavat-sati, odnosno za 10,6 odsto više nego što je planirano. Obje termoelektrane su u pomenutom periodu bile uredno snabdijevane potrebnim količinama uglja, bez obzira na otežane uslove rada u kopovima zbog velikog broja kišnih dana - naveli su u ERS-u.

Dodaju da se u drugoj polovini godine očekuju remonti na proizvodnim postrojenjima TE “Gacko” u trajanju od 40 dana, HE “Dubrovnik G2” 22 dana, TE “Ugljevik” 30 dana, ali da očekuju da će se i pored toga proizvesti više struje od planiranih 5.591,77 gigavat-sati.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica