Производња струје за 37 одсто премашила план

Производња струје за 37 одсто премашила план 15.06.2018 15:32 | М. Л.

Бањалука - “Електропривреда РС” (ЕРС) биљежи добре производне резултате од почетка године, а у прилог томе говори податак да је укупна производња у хидроелектранама за пет мјесеци износила 1.563,79 гигават-сати, што је за 36,94 одсто више од плана.

У ЕРС-у кажу да за разлику од прошле године, коју је окарактерисала изузетно лоша хидрологија на свим сливовима са изузетком децембра, што је утицало и на производњу струје, у првих пет мјесеци ове године биљеже добре производне резултате.

Истичу да је Термоелектрана “Угљевик” у протеклој години извршила капитални ремонт и реконструкцију електрофилтерског постројења, а у таквим условима Термоелектрана “Гацко” је са оствареним рекордним сатима на мрежи била ослонац система.

Хидроелектрана “Бочац” лани је радила у посебном режиму, ради обезбјеђења услова за изградњу Хидроелектране “Бочац два”.

- “Хидроелектране на Требишњици” за четири мјесеца и 20 дана ове године произвеле су онолико струје колико за цијелу прошлу годину. Термоелектране “Гацко” и “Угљевик” су за првих пет мјесеци произвеле 1449,61 гигават-сати, односно за 10,6 одсто више него што је планирано. Обје термоелектране су у поменутом периоду биле уредно снабдијеване потребним количинама угља, без обзира на отежане услове рада у коповима због великог броја кишних дана - навели су у ЕРС-у.

Додају да се у другој половини године очекују ремонти на производним постројењима ТЕ “Гацко” у трајању од 40 дана, ХЕ “Дубровник Г2” 22 дана, ТЕ “Угљевик” 30 дана, али да очекују да ће се и поред тога произвести више струје од планираних 5.591,77 гигават-сати.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица