Proizvodi iz RS idu u Sloveniju

Marijana Miljić
Proizvodi iz RS idu u Sloveniju

Banjaluka - Prehrambeni proizvodi iz Srpske uskoro bi mogli da se nađu na policama trgovačkog lanca „Merkator“ u Sloveniji.

 

 

Prvi koraci ka uspostavljanju saradnje učinjeni su na jučerašnjem sastanku privrednika iz RS sa čelnicima slovenačkog „Merkatora“, održanom u Banjaluci.

- Cilj sastanka je bio da privrednici iz RS pokušaju naći svoje mjesto u tržnim centrima „Merkatora“ u Ljubljani. Naši privrednici su zainteresovani za saradnju, jer imaju kvalitetne proizvode koji mogu zadovoljiti izbirljivo tržište Evropske unije, čiji je dio i Slovenija. Predstavnici „Merkatora“ izrazili su spremnost za uspostavljanje saradnje - kazao je direktor Sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić.

Ključni uslovi za pojavljivanje na slovenačkim policama su da proizvodi naših preduzeća budu odgovarajućeg kvaliteta i da je brend prepoznatljiv.

- Na prvom mjestu je kvalitet i on će odrediti buduću saradnju. Ponovo se pokazalo da treba da radimo na tome da proizvodi iz RS postanu brend u regionu. Preduzeća treba da iskoriste marketing, a na ruku im ide da u Sloveniji živi veliki broj naših ljudi - naveo je Ćorić.

Iz „Merkatora“ poručuju da će se u njihovim prodavnicama naći sve što tržište traži.

- Naša politika je da imamo što više proizvoda sa mikroregije gdje su naša prodajna mjesta, a onda iz ostalih zemalja. U sprovođenju te politike želimo i da što više proizvoda iz BiH bude na „Merkatorovim“ policama u Sloveniji. Naši lanci su veliki i proizvode možemo staviti na odgovarajuće mjesto i prikazati kupcima - rekao je član uprave „Merkatora“ Petar Zavrl.

Sastanku su prisustvovali predstavnici preduzeća iz prehrambene industrije čiji su proizvodi već prisutni na tržištu Slovenije - banjalučka „Vitaminka“, bijeljinski „Spektar drink“, prijedorska „Mira“, višegradska „Adrija“ i drugi.

- Šansa za izvoz uvijek postoji i tu nemamo barijera. Ovdje je samo u pitanju želja partnera iz Slovenije, da li žele naše proizvode u svojim tržnim lancima. Dobili smo uvjerenje da će put ka toj saradnji biti otvoren - rekao je direktor prodaje u „Vitaminci“ Pero Marić.

„Merkator“ se u sklopu restrukturiranja hrvatskog koncerna „Agrokor“ u čijem je vlasništvu ponovo vratio u BiH, a na sastanku je razgovarano i o saradnji na ovdašnjem tržištu.

- „Merkator“ je preuzeo prodavnice „Konzuma“, ali to neće biti dovoljno ako se sve svede samo na promjenu imena. Potrebno je vrati partnerski odnos koji je postojao sa starim „Merkatorom“. Nadamo se da će do toga doći i vjerujemo u novu upravu ovog trgovačkog lanca - kaže Marić.

„Merkator“ je nedavno na tržištu BiH preuzeo 83 filijale od „Konzuma“, koje su i ranije bile u njegovom vlasništvu.

Dugovanja

Privrednici koji su poslovali sa „Konzumom“ ističu da su dugovanja znatno smanjena u odnosu na prije šest mjeseci.

- Sa „Merkatorom“ smo počeli saradnju sa čiste stranice. Prve fakture za plaćanje su redovno izmirene. Nadamo se da će tako ostati i ubuduće - kazao je Pero Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana