Prodate akcije i dio imovine Banke Srpske

Marijana Miljić
Prodate akcije i dio imovine Banke Srpske

Banjaluka - Na drugoj licitaciji od prodaje imovine i akcija Banke Srpske u stečaju juče je prikupljeno oko 315.000 maraka.

Ministarstvo finansija RS kupilo je 134 akcije Banke Srpske za 13.400 maraka, odnosno po cijeni od 100 maraka po akciji. Ministarstvo finansija nije pristalo na prag povećanja cijene paketa akcija za 1.000 maraka, zbog čega su one prodate za 13.400 maraka.

Ovoj prodaji prethodila je licitacija za imovinu Banke Srpske, a najveća suma novca inkasirana je od prodaje poslovnog prostora u Bihaću. Ovu nekretninu kupilo je preduzeće "Beganović" iz Cazina za 272.324 KM.

Prodato je i više vozila Banke Srpske, a neka od njih su devastirana. Zbog toga su "pasat" i "reno klio" otišli za po 626, a "džeta" za 468 maraka. Traktor je prodat za 6.084, "kedi" za 1.111, automobili "mercedes" za 6.000, "ford" za 2.800, kamion za 1.638, a mješalica stočne hrane za 795 KM.

Od prodaje računara i kancelarijskog namještaja inkasirano je 9.000 maraka.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić rekla je da očekuje značajnije učešće kupaca na idućim licitacijama.

- Vjerovatno je i period kada preduzeća sumiraju poslovanje u prethodnoj godini uticao na to da se neki od njih nisu pojavili na licitaciji. Banka u FBiH ima atraktivne nekretnine i vjerujem da će one na idućim licitacijama dobiti novog vlasnika. Takođe, atraktivna je i zgrada Banke Srpske u banjalučkom naselju Borik, koja još nije prodata - kazala je Golićeva.

Na drugoj licitaciji cijene nekretnina smanjene su za deset, a opreme za 20 odsto od procijenjene vrijednosti.

- Smatramo da su cijene realne i Odbor povjerilaca neće pristati na drastičnije smanjenje cijene nekretnina za iduće licitacije - navela je Golićeva.

Agencija za bankarstvo RS je 16. novembra 2015. uvela privremenu upravu u Banku Srpske, dok je 11. maja prošle godine pokrenula postupak njene likvidacije.

Agencija za bankarstvo je 10. januara 2017. godine podnijela Okružnom privrednom sudu u Banjaluci zahtjev za pokretanje stečaja nad Bankom Srpske, a četiri mjeseca kasnije stečaj je i otvoren.

Rok

Mirjana Golić je istakla da će u roku od pet dana objaviti na oglasnoj tabli Okružnog privrednog suda zaključak o prodaji imovine i akcija banke.

Nakon toga pravna i fizička lica imaju rok od 15 dana da uplate izlicitiranu cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana