Продате акције и дио имовине Банке Српске

Маријана Миљић
Продате акције и дио имовине Банке Српске

Бањалука - На другој лицитацији од продаје имовине и акција Банке Српске у стечају јуче је прикупљено око 315.000 марака.

Министарство финансија РС купило је 134 акције Банке Српске за 13.400 марака, односно по цијени од 100 марака по акцији. Министарство финансија није пристало на праг повећања цијене пакета акција за 1.000 марака, због чега су оне продате за 13.400 марака.

Овој продаји претходила је лицитација за имовину Банке Српске, а највећа сума новца инкасирана је од продаје пословног простора у Бихаћу. Ову некретнину купило је предузеће "Бегановић" из Цазина за 272.324 КМ.

Продато је и више возила Банке Српске, а нека од њих су девастирана. Због тога су "пасат" и "рено клио" отишли за по 626, а "џета" за 468 марака. Трактор је продат за 6.084, "кеди" за 1.111, аутомобили "мерцедес" за 6.000, "форд" за 2.800, камион за 1.638, а мјешалица сточне хране за 795 КМ.

Од продаје рачунара и канцеларијског намјештаја инкасирано је 9.000 марака.

Стечајна управница Банке Српске Мирјана Голић рекла је да очекује значајније учешће купаца на идућим лицитацијама.

- Вјероватно је и период када предузећа сумирају пословање у претходној години утицао на то да се неки од њих нису појавили на лицитацији. Банка у ФБиХ има атрактивне некретнине и вјерујем да ће оне на идућим лицитацијама добити новог власника. Такође, атрактивна је и зграда Банке Српске у бањалучком насељу Борик, која још није продата - казала је Голићева.

На другој лицитацији цијене некретнина смањене су за десет, а опреме за 20 одсто од процијењене вриједности.

- Сматрамо да су цијене реалне и Одбор повјерилаца неће пристати на драстичније смањење цијене некретнина за идуће лицитације - навела је Голићева.

Агенција за банкарство РС је 16. новембра 2015. увела привремену управу у Банку Српске, док је 11. маја прошле године покренула поступак њене ликвидације.

Агенција за банкарство је 10. јануара 2017. године поднијела Окружном привредном суду у Бањалуци захтјев за покретање стечаја над Банком Српске, а четири мјесеца касније стечај је и отворен.

Рок

Мирјана Голић је истакла да ће у року од пет дана објавити на огласној табли Окружног привредног суда закључак о продаји имовине и акција банке.

Након тога правна и физичка лица имају рок од 15 дана да уплате излицитирану цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана