Priznanje za kvalitet podstrek daljem razvoju

Milijana Latinović
Priznanje za kvalitet podstrek daljem razvoju

Banjaluka - Za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda, Privredna komora RS desetu godinu zaredom nagradila je deset najuspješnijih preduzeća, a neki od proizvoda koji su se našli na pobjedničkom postolju su savremeni sistem naplate parkinga, sir iz mješine, inoks bojleri, torte i sapun od kozijeg mlijeka.

U okviru tradicionalne manifestacije “Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske”, u kategoriji prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda, nagrađena su preduzeća “BSI” Prnjavor, “Kaldera kompani” Laktaši, Mljekara “Pađeni” Bileća, Farma koza “Alpino” Pale, “Euro Lab” Banjaluka, “Krajina klas” Banjaluka, zatim “MI Trivas” Prnjavor, “Procesna oprema inženjering” Laktaši, “San Marko” Bijeljina i “Lider MM Co” Laktaši.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da je ova kategorija u izbor uvrštena prije deceniju, te je do sada nagrađeno 100 proizvoda.

- Ohrabruje činjenica da pored proizvoda iz prehrambene industrije koji su do sada bili prioritet, sve više u konkurenciji imamo i proizvode iz oblasti drvoprerade, elektroindustrije, mašinske industrije, hemijske industrije i informacionih tehnologija - istakao je u petak Ćorić.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević rekao je da su najuspješniji privrednici dokaz da u domaćoj privredi nije sve crno.

- Namjeravamo da i u idućem periodu poboljšavamo privredni ambijent u Srpskoj i da kroz razne mjere rasterećenja privrede radimo na povećanju plata. Potenciramo unapređenje kroz nove tehnologije čime se ostvaruje bolja konkurentnost preduzeća. Namjera nam je da pomognemo one koji investiraju u opremu - rekao je Petričević.

Među deset najboljih našla se i mljekara “Pađeni” iz Bileće.

- Već 20 godina uspješno poslujemo. Veoma nam je važno da se naši proizvodi prepoznaju. Dio proizvoda izvozimo u Crnu Goru, Hrvatsku, Švedsku, a u ovoj godini planiramo proširiti izvoz na 20 zemalja Evropske unije - rekao je direktor mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje. Naglasio je da planiraju do kraja juna proširiti liniju za proizvodnju sireva i kajmaka, kako bi za 24 sata mogli da prerade oko 30.000 litara sirovog mlijeka.

Direktor firme “BSI” iz Prnjavora Vladislav Knežević ističe da su razvili multifunkcionalan uređaj - parkomat, odnosno sistem za naplatu parkinga i ostalih usluga.

- Riječ je o uređaju koji omogućava građanima da osim plaćanja parkinga dopune račun na mobilnim telefonima, te nudi razne info-pult aplikacije. Za 100 dana od kada uređaj funkcioniše imamo oko 18.000 korisnika - rekao je Knežević.

Centralna manifestacija

Centralna manifestacija 16. “Izbora najuspješnijih u privredi Republike Srpske” trebalo je da bude održana u petak uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru. Priznanja se dodjeljuju u kategorijama veliko preduzeće, srednje privredno društvo, malo privredno društvo, žena preduzetnica, zatim najuspješnija investicija i doprinos zapošljavanju, nagrada za razvoj korporativno-društvene odgovornosti, te specijalna priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana